Πρόστιμα για όσους αφήνουν το αυτοκίνητο στο ρελαντί

Είναι αλήθεια πως το αυτοκίνητο δεν πρέπει να μένει σταθμευμένο με τον κινητήρα του σε λειτουργία χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, καθώς αυτό είναι άκρως επιβλαβές για το περιβάλλον αλλά και για το ίδιο το αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά είναι μία συνήθεια που πολλοί οδηγοί έχουν ακόμη και σήμερα. Είτε βάζουν το αυτοκίνητό τους «εμπρός» και το αφήνουν στο ρελαντί για να… ζεσταθεί ή παρκάρουν κάπου και περιμένουν με τον κινητήρα σε λειτουργία.

Δείτε ακόμη: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)

Αυτοί οι οδηγοί λοιπόν έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλέον φαίνεται πως είναι η ώρα να υπάρξει πρόστιμο ειδικά για αυτούς. Μάλιστα στην Αγγλία ήδη ξεκίνησαν να κόβονται οι πρώτες κλήσεις για εκείνους που έχουν σταθμεύσει το αυτοκίνητό τους και έχουν τον κινητήρα σε λειτουργία.

Σκοπός των Άγγλων νομοθετών είναι να προσπαθήσουν με αυτό τον τρόπο να αλλάξουν την κακή αυτή συνήθεια των οδηγών. Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόστιμα στην Αγγλία για τον συγκεκριμένο λόγο προβλέπονται σε Λονδίνο, Νότιγχαμ, Νόργουιτς, Ρέντιγκ και Γουέστμινστερ. Μάλιστα στο τελευταίο, το πρόστιμο είναι 80 λίρες (περίπου 100 ευρώ) και έχουν βεβαιωθεί 28 παραβάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών να είναι κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί;

Τα πρόστιμα αυτά είναι πιθανό να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στους ειδικούς, αυτοί εφιστούν την προσοχή των οδηγών και συμβουλεύουν να σβήνουμε τους κινητήρες των αυτοκινήτων μας όταν είμαστε ακινητοποιημένοι για ώρα και φυσικά να έχουμε πάντοτε ενεργοποιημένο το σύστημα start/stop (αν υπάρχει στο αυτοκίνητό).

Get it on Google Play Download on the App Store