Πρόστιμο άνω των 20.000 σε ιδιοκτήτη Mercedes για βουλγάρικες πινακίδες

Σε «εφιάλτη» μετετράπη το όνειρο απόκτησης μιας Mercedes ML-Class για έναν Καβαλιώτη, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του επέβαλε πρόστιμο 20.370 ευρώ για παράνομη χρήση του αυτοκινήτου με βουλγάρικες πινακίδες.

Ο κάτοικος Καβάλας ακολούθησε τον δρόμο που ακολουθούν πολλοί συμπολίτες μας –ειδικά στην επαρχία- και αγόρασε μια Mercedes ML400 CDI με πινακίδες Βουλγαρίας, προκειμένου να γλιτώσει τον φόρο πολυτελείας, το τεκμήριο διαβίωσης και την γενικότερη φορολογική «μέγγενη» που βασανίζει αυτοκίνητα του είδους. Ο εν λόγω φορολογούμενος είχε δηλώσει ότι γερμανικό SUV ανήκει σε εταιρία που είχε συστήσει και λειτουργούσε στην γείτονα χώρα, τελώντας παράλληλα υπό ακινησία. Η Δ.Ο.Υ. Καβάλας πραγματοποίησε φυσικά έλεγχο και διαπίστωσε πως ο φορολογικός «θύτης» είναι ο διαχειριστής και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. με έδρα στη Βουλγαρία, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας.

Δείτε ακόμα: Πόσο δίκαια είναι τα τέλη κυκλοφορίας;

Η Δ.Ο.Υ. ενημερώθηκε ότι η βουλγάρικη επιχείρηση δεν είχε καμία δραστηριότητα τα έτη 2012 και 2013, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε πως ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Κατά συνέπεια η Εφορία του καταλόγισε τα δέοντα (δηλαδή τεκμήριο διαβίωσης, φόρο πολυτελείας και πρόστιμο) για τα αντίστοιχα έτη, με τον συνολικό λογαριασμό να ανέρχεται στις 20.370 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Απόσυρση – διαγραφή αυτοκινήτου: Διαδικασία και τι να προσέξετε

Ο ιδιοκτήτης του πολυτελούς SUV προσέφυγε στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε, ζητώντας την ακύρωση και την διαγραφή των ποσών που του καταλογίστηκαν, υποστηρίζοντας πως διέθετε μονοπρόσωπη επιχείρηση στη Βουλγαρία, καθώς και ότι το όχημα βρισκόταν κατά την επίμαχη περίοδο σε ακινησία στη γειτονική χώρα, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, δεν έπεισαν την  Δ.Ε.Δ. οπότε οι φόροι και τα πρόστιμα θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα τηρηθούν οι κείμενες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, φυλάκιση.

Get it on Google Play Download on the App Store