Σε ποια χώρα είναι φθηνότερη η αγορά αυτοκινήτου;

Σε κάθε λανσάρισμα νέου μοντέλου ή ανακοινώσεις τιμών, η σύγκριση της χώρας μας με άλλες αγορές πάντα κάνει ένα δάκρυ να κυλά. Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πιο «εχθρικά» κράτη από πλευράς φορολογίας, ωστόσο δεν παύει να προκαλεί θυμηδία το γεγονός πως, ακόμα και εν συγκρίσει με πολύ πιο πλούσιες χώρες, οι τιμές ειδικά των premium μοντέλων παρουσιάζονται πολύ υψηλότερες.

Το CarInsurance αποφάσισε να εξετάσει ποιες χώρες είναι πιο φιλικές στην αγορά αυτοκινήτου, παίρνοντας ως «μπούσουλα» το Range Rover. Ένα μοντέλο υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας, που επιλέγεται από πολλά μέλη των κατά τόπους υψηλών κοινωνιών. Κοινή αφετηρία, η τιμή εκκίνησης του μοντέλου σε κάθε χώρα. Αναλόγως περιοχής, βέβαια, ποικίλει η βάση της γκάμας. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, βασική έκδοση είναι η 3.0 D250 MHEV AWD HSE, με τον 3λιτρο εξακύλινδρο εν σειρά ντίζελ και το ήπιο υβριδικό σύστημα, στους 258 ίππους και τα 600 Nm. Στην Αμερική, αντίθετα, η γκάμα ανοίγει με τον 3λιτρο εξακύλινδρο εν σειρά twinturbo βενζινοκινητήρα και το mild hybrid, των 355 ίππων και 495 Nm.

Πάμε να δούμε, τώρα, πόσο «μπαγιόκο» απαιτείται για να κάνει κάποιος δικά του όλα αυτά, στις ακριβότερες και φθηνότερες αγορές του κόσμου ετούτου.

Λιγότερα από οπουδήποτε αλλού, θα χρειαστεί να δώσει κάποιος στις Η.Π.Α. Η Αμερική είναι γνωστό τοις πάσι πως αποτελεί τη «Γη της Επαγγελίας» και στα αυτοκίνητα, με τις χαμηλές τιμές να προκαλούν σοκ στον υπόλοιπο κόσμο – ειδικά συνυπολογίζοντας το υψηλό βιοτικό επίπεδο που απολαμβάνουν εκεί. Το Range Rover ξεκινά από τις 92.000 δολάρια (75.035 ευρώ) και παίρνει την πρώτη θέση οριακά, μπροστά από μια άλλη χώρα της Βορείου Αμερικής: τον Καναδά, όπου η τιμή εκκίνησης του βρετανικού SUV ορίζεται στις 92.253 δολάρια (116.100 τοπικά δολάρια ή 75.252 ευρώ). Στην τρίτη και τέταρτη θέση συναντάμε τους «πετρελαιάδες» των Μπαχρέιν και Κατάρ (101.054 και 111.710 δολάρια με τις ισοτιμίες των τοπικών νομισμάτων), ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία έρχεται από τη Ρουμανία, στις 90.800 ευρώ (111.956 δολάρια).

Στην αντίπερα ευρωπαϊκή όχθη, οποία έκπληξις! Πρώτη και πιο «φαρμακερή» όλων η Ελλάδα, με τιμή εκκίνησης τις 149.100 ευρώ. Κοντά στις 60.000 παραπάνω από τους Ρουμάνους και ακριβώς διπλή τιμή σε σχέση με τους Αμερικανούς! Η χώρα μας είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο αρνητικό top 10, το οποίο απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κράτη της Ασίας. Κίνα, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Καμπότζη, Χονγκ-Κονγκ, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Μαλαισία μας προσφέρουν παρηγοριά, με τις 5 τελευταίες (από Καμπότζη και πάνω) να ξεκινούν από τις 300.000+ δολάρια! Οι Μαλαίσιοι καλούνται να «ξηλωθούν» περισσότερο από όλους στον πλανήτη, καθώς η βασική έκδοση του Range Rover κοστολογείται στο αντίστοιχο των 356.303 δολαρίων (290.666 ευρώ)!

Get it on Google Play Download on the App Store