Ποιο είναι το πιο ανακυκλώσιμο αυτοκίνητο;

Περνώντας στη νέα εποχή της κίνησης, που αυτή είναι φυσικά η ηλεκτρική, τα αυτοκίνητα ξεχωρίζουν για τον eco friendly χαρακτήρα τους. Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας, η ανακύκλωση και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Μια διαδικασία που μειώνει τις εκπομπές CO2 και παράλληλα κρατά το κόστος χαμηλά. Ποιο είναι το αυτοκίνητο που ανακυκλώνει και ανακυκλώνεται περισσότερο;

Η Skoda δηλώνει περήφανα το Enyaq iV! Κατ’ αρχάς το όχημα είναι αμιγώς ηλεκτρικό, οπότε δεν ρυπαίνει το περιβάλλον κατά την κίνησή του. Από εκεί και πέρα, μια ποσότητα της τάξης των 13,1 κιλών αποτελείται από ανακυκλωμένο πλαστικό στο αμάξωμα, όπως είναι τα κάτω τμήματα που βοηθούν στην ομαλότερη ροή του αέρα. Εκτιμώμενο στο βάρος ενός ελαστικού, το πλαστικό προέρχεται από καλύμματα μπαταριών και προφυλακτήρων. Εν συνεχεία, η αναφορά γίνεται για το αμάξωμα του Enyaq iV, το οποίο αποτελείται στο 40% από ατσάλι και 60% από αλουμίνιο. Όσον αφορά στα παράθυρα, αυτά είναι ανακυκλωμένα στο 20%.

Βιώσιμα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό του τσεχικού SUV, καθώς η ηχομόνωση έχει δημιουργηθεί από ανακυκλωμένο ύφασμα, ενώ οι μοκέτες έχουν κατασκευαστεί από φιάλες ΡΕΤ. Στην έκδοση Lodge, το 60% του πολυεστέρα της επένδυσης των καθισμάτων προέρχεται επίσης από μπουκάλια ΡΕΤ, με το υπόλοιπο 40% να είναι φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό μαλλί. Το δέρμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία μαυρίσματος, δίχως τη χρήση χημικών, αφού σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται εκχυλίσματα φύλλων ελιάς. Συνήθως αυτά τα φύλλα καίγονται και θεωρούνται απόβλητα στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων.

Τέλος, το πακέτο της μπαταρίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο κατά 96%. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πρότζεκτ δεύτερης χρήσης της μονάδας, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα, τέσσερις αντιπροσωπείες της φίρμας στην Ευρώπη, λειτουργούν πλέον με πακέτο που έχει αφαιρεθεί από πρωτότυπα iV.

Get it on Google Play Download on the App Store