Λειτουργικές και «διαστημικές» οι καμπίνες στα μελλοντικά αυτοκινήτα

Με την αυτόνομη οδήγηση να έρχεται με γοργούς ρυθμούς στη καθημερινότητά μας, η φιλανδική εταιρεία Canatu πιστεύει πως οι καμπίνες των «έξυπνων» αυτοκινήτων πρέπει να είναι πρακτικές κι εργονομικές, λειτουργώντας ως έξυπνες επιφάνειες εργασίας!

Για το λόγο αυτό έχουν χρησιμοποιήσει ένα πατενταρισμένο υλικό που το έχει εξελίξει το R&D τμήμα της εταιρείας και φέρει την ονομασία Carbon nanoBud. Το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να πάρει όποια μορφή επιθυμεί ο κατασκευαστής, μιας και μπορεί να «τεντωθεί» έως 200%, ενώ έχει τη δυνατότητα να κάμπτεται σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιοστού.

Δείτε ακόμη: Έρχονται «μαύρα κουτιά» και στα αυτοκίνητα!

Η Canatu δραστηριοποιείται ήδη στο συγκεκριμένο τομέα για περισσότερα από 14 χρόνια με μερικές καινοτομίες να είναι ήδη στην παραγωγή, χωρίς ο CEO της εταιρείας Juha Kokkonen να μπορεί να τις αναφέρει. Αυτό που ανέφερε είναι: «Το όραμά μας είναι οποιαδήποτε επιφάνεια να μπορεί να είναι έξυπνη», όπως η 3D επιφάνεια αφής που εξἐλιξαν από κοινού με την Continental και η οποία κέρδισε βραβείο στο φετινό Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται θερμαινόμενες ζώνες από την Ford

Μια εξίσου σημαντική συνεργασία της Canatu είναι με τη Faurecia και τη Denso, για τη κατασκευή μιας πόρτας με ενσωματωμένη οθόνη αφής, μέσω της οποίας ελέγχονται όλες οι λειτουργίες του καθίσματος και του παραθύρου χάρη σε ένα black panel, που «έρχεται» στη ζωή μόλις ο χρήστης το ακουμπήσει.

Ακόμα ένα project που «τρέχει» η Canatu είναι αισθητήρες αφής σε δερμάτινες επιφάνειες, καθώς και ειδικές επιστρώσεις στις επιφάνειες των radar των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας που βρίσκονται στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων, που εξασφαλίζουν ότι δεν θα θολώνουν και δεν θα παγώνουν. Αυτό σύμφωνα με τον Kokkonen, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το 10% της ενέργειας τους για το ξεθάμπωμα των παρμπρίζ!

Get it on Google Play Download on the App Store