Στα 300 εκατ. ευρώ το λαθρεμπόριο, καταγγέλλει ο ΣΕΕΠΕ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) καταγγέλλει ένα χάος στην αγορά πετρελαιοειδών, καθώς πλέον η κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και αυτό γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, το 10% των δειγμάτων είναι ακατάλληλο, ενώ το 90% αυτών έχει τελωνειακές παραβάσεις. Μάλιστα γίνεται λόγος και για πειραγμένες αντλίες, με το 10%-15% αυτών να ελέγχει το 20% με 30% του όγκου των καυσίμων.

Δείτε ακόμη: Έτσι έκλεβε βενζινάδικο στην Αττική

Αν γίνει αναγωγή των παραπάνω στοιχείων στις συνολικές καταναλώσεις τότε το ύψος της φοροδιαφυγής από την παράνομη διακίνηση των καυσίμων ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, έκαναν λόγο για «τσουνάμι λαθρεμπορίου και νοθείας στην αγορά υγρών καυσίμων».

Πιο συγκεκριμένα, για τη λαθρεμπορία ο ΣΕΕΠΕ στέκεται ιδιαίτερα στην αυστηρότερη διεξαγωγή ελέγχων διακίνησης στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων, ενώ αναφέρεται και στις εικονικές εξαγωγές που όπως λέει «αποτελούν μία ακόμα πηγή λαθρεμπορίας» (έμποροι προμηθεύονται αφορολόγητα καύσιμα με σκοπό την εξαγωγή τους σε γειτονικές χώρες χωρίς να γίνει πραγματική εξαγωγή).

Διαβάστε επίσης: Πόσα βενζινάδικα έχουν νοθεύσει τα καύσιμα το 2018

Τέλος, ο ΣΕΕΠΕ έκανε αναφορά και σε ένα νέο… λαθρεμπόριο, αυτό που υγραερίου κίνησης. Οι πιθανές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η παράνομη εμφιάλωση σε πρατήρια υγραεριοκίνησης, η εμφιάλωση σε παράνομα ή/και νόμιμα εμφιαλωτήρια υγραερίου, καθώς και η παράνομη, επίσης, διακίνηση βιομηχανικού υγραερίου.

Get it on Google Play Download on the App Store