Τα αυτοκίνητα που κρατάνε οι κάτοχοι πάνω από 15 έτη

Παλιότερα όταν κάποιος αγόραζε αυτοκίνητο, τις περισσότερες φορές το «παντρευόταν» κιόλας. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι κάναμε τα πρώτα μας χιλιόμετρα σε αυτοκίνητα 15ετίας και άνω, πατεράδων και παππούδων. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και πάλι όμως, υπάρχουν αυτοκίνητα που όταν τα αγοράζει κάποιος, δεν τα αποχωρίζεται.

Η μελέτη του iSeeCars αφορά 660.000 αυτοκίνητα από το 1981 μέχρι το 2005, που πωλήθηκαν πέρσι στις Η.Π.Α., και μας δείχνει ποια μοντέλα οι κάτοχοί τους κρατάνε τουλάχιστον 15 χρόνια. Στα περισσότερα από αυτά μάλιστα, έχουμε να κάνουμε με πρώτους ιδιοκτήτες. Δεδομένου ότι μιλάμε για μακροχρόνιες σχέσεις, που βασίζονται στην αξιοπιστία και την απουσία απρογραμμάτιστων επισκέψεων στο συνεργείο, δεν προκαλεί καμιά εντύπωση πως όλες οι παρουσίες του top 10 είναι από την Ιαπωνία! Ούτε ένα αυτοκίνητο από Ευρώπη, Κορέα ή Αμερική. Ολοκληρωτική «κατάληψη» από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Παρά 3 θέσεις, θα μιλούσαμε και για «lockout» (όχι «lockdown») της Toyota! Από τα 10 πρώτα μοντέλα, τα 7 είναι της φίρμας από το Αΐτσι. Και μάλιστα σχεδόν σερί: από την 1η μέχρι την 5η θέση, τα στοιχεία δείχνουν μόνο «Toyota». Honda και Subaru κάνουν μια μικρή χαλάστρα 2 θέσεων, για να κλείσουν οι «αργαλειοί» τη δεκάδα. Είναι ενδεικτικό πως ο μέσος όρος κατόχων που κρατάνε τα αυτοκίνητά τους πάνω από 15 χρόνια, είναι μόλις 6,1%. Εξίσου χαρακτηριστικό, το γεγονός πως το μοντέλο στην 1η θέση σημειώνει επίδοση πάνω από 2 φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

Toyota Prius: 13,7% – 2,2 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota Highlander: 12,4% – 2 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota Tacoma: 11,6% – 1,9 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota Sienna: 11,5% – 1,9 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota Tundra: 11,3% – 1,8 φορές πάνω από το μέσο όρο

Honda CR-V: 10,7% – 1,8 φορές πάνω από το μέσο όρο

Honda Pilot: 10,4% – 1,7 φορές πάνω από το μέσο όρο

Subaru Forester: 9,8% – 1,6 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota 4Runner: 9,4% – 1,5 φορές πάνω από το μέσο όρο

Toyota Sequoia: 9,1% – 1,5 φορές πάνω από το μέσο όρο

Βλέπουμε λοιπόν πως 6 στα 10 είναι SUV. Άλλα 2 είναι pick up, έχουμε και 1 παρουσία από τα άλλοτε μοσχοπουλημένα MPV. Η κορυφή ωστόσο, ανήκει στο αυτοκίνητο που έμαθε τα υβριδικά στον κόσμο.

Get it on Google Play Download on the App Store