Τα φανάρια θα δίνουν αυτόματα προτεραιότητα στα ασθενοφόρα!

Σε μία πρωτοπόρο εφαρμογή προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, εγκαινιάζοντας ένα καινοτόμο σύστημα που παραχωρεί αυτόματα προτεραιότητα στα ασθενοφόρα κατά τη διέλευση από φανάρια!

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί πομπούς και δέκτες, τοποθετημένους στα οχήματα και τους σηματοδότες. Όταν ένα ασθενοφόρο προσεγγίζει το φανάρι, τότε αυτόματα εκείνο γίνεται πράσινο με διάρκεια 7 δευτερολέπτων ή αποτρέπεται η αλλαγή του σε κόκκινο, διευκολύνοντας την κίνηση του ασθενοφόρου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το όχημα συναντά μόνο πράσινα φανάρια στη διαδρομή του  -το λεγόμενο «πράσινο κύμα»- και μειώνει σημαντικά το χρόνο διακομιδής, αυξάνοντας κατακόρυφα την ασφάλεια.

Λόγω του «πράσινου κύματος», ο οδηγός του ασθενοφόρου αφενός δεν συναντά σταματημένα οχήματα (όπου δεν υπάρχει ήδη μποτιλιάρισμα, δηλαδή), αφετέρου -και πολύ σημαντικότερα- δεν χρειάζεται να ρισκάρει, περνώντας με κόκκινο. Παρότι ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και περιπολικά έχουν προτεραιότητα, δεν είναι λίγες οι φορές που κινδυνεύουν από την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων, που περνούν με πράσινο και δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν. Αρχικά 60 ασθενοφόρα και 33 κόμβοι θα εξοπλιστούν με τις απαραίτητες συσκευές, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο Δήμο Πειραιά και το Γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο», αρχής γενομένης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου στο Τζάνειο, θα εξεταστεί η επέκταση του προγράμματος με την τοποθέτηση αντίστοιχων πομποδεκτών στη Λ. Κηφισίας, τη Λ. Κατεχάκη και γενικότερα στους οδικούς άξονες που οδηγούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Αττικό, 401, Σωτηρία κλπ). Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Πατούλης: «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για να κερδίσουμε με ασφάλεια κάθε πολύτιμο λεπτό για την υγεία των συμπολιτών μας. Το σύστημα προτεραιοποίησης για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Περιφέρεια Αττικής, και φιλοδοξούμε πολύ γρήγορα να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής μας. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη καινοτομία, που η πράξη θα δείξει ότι η εφαρμογή της θα είναι σε πολλές περιπτώσεις καταλυτική για την αίσια έκβαση στα έκτακτα περιστατικά υγείας. Ως Περιφερειάρχης Αττικής αλλά και ως Πρόεδρος του ΙΣΑ χαίρομαι που μπορούμε να συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο στην καλή ανταπόκριση του συστήματος υγείας προς όφελος όλων των πολιτών μας».

Get it on Google Play Download on the App Store