Τα όρια ταχύτητας σε όλες τις χώρες του κόσμου

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ισχύουν και η σήμανση είναι παρόμοιοι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές. Μία από τις πολύ βασικές είναι τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, για τα οποία ο οδηγός θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και πάρα πολύ προσεκτικός. Για παράδειγμα στο Μαυροβούνιο το όριο είναι μόλις 80 χλμ./ώρα, ενώ στις γερμανικές Autobahnen δεν υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους όρια.

Δείτε ακόμη: Πόσα λεφτά βγάζουν οι εταιρείες αυτοκινήτου;

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ισχύει το όριο των 130 χλμ./ώρα, όμως στην Πολωνία, Κροατία και Βουλγαρία ισχύουν τα 140 χλμ./ώρα. Στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ελβετία επιτρέπεται μέχρι 120 χλμ./ώρα, ενώ στην Αγγλία είναι μόνο 110 χλμ./ώρα.

Στη Νότια Αμερική τα όρια κυμαίνονται από 120 έως 130 χλμ./ώρα. Για παράδειγμα στη Βραζιλία μπορεί κανείς να τρέξει μέχρι 120 χλμ./ώρα και στην Αργεντινή μέχρι 130 χλμ./ώρα.

Στη Βόρεια Αμερική η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα κυμαίνεται μεταξύ 110 έως 120 χλμ./ώρα. Πιο γρήγορα μπορούν να τρέξουν οι οδηγοί στο Τέξας και να φτάνουν νόμιμα μέχρι τα 140 χλμ./ώρα.

Οι οδηγοί στην Ασία επιτρέπεται να φτάσουν τα 120 ή 130 χλμ./ώρα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η νόμιμη ταχύτητα ανεβαίνει στα 140 χλμ./ώρα, ενώ στο άλλο άκρο η Ιαπωνία έχει όριο μόλις 100 χλμ./ώρα. Λίγο πιο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι οδηγοί στην Αυστραλία, μέχρι τα 110 χλμ./ώρα.

Στην Αφρική είναι άγνωστα τα όρια ταχύτητας σε πολλά κράτη. Ωστόσο, στην Αίγυπτο, Αλγερία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ναμίμπια κ.λπ. (με ανοιχτό μπλε χρώμα), το όριο είναι 120 χλμ./ώρα. Στα 80 χλμ./ώρα περιορίζονται οι οδηγοί στη Μαδαγασκάρη.

Πηγή: DailyInfographics

Get it on Google Play Download on the App Store