Τα SUV με τις καλύτερες ειδοποιήσεις ζωνών ασφαλείας

Όποιος μπαίνει σε καινούργιο αυτοκίνητο και ξεχάσει (ή «ξεχάσει») να βάλει ζώνη ασφαλείας, έρχεται αντιμέτωπος με έναν ενοχλητικό θόρυβο. Μια ηχητική ειδοποίηση που κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς επιμένει να υπενθυμίζει σε οδηγό και επιβάτες πως πρέπει να κουμπώσουν τις ζώνες τους. Ποια μοντέλα, όμως, το κάνουν καλύτερα;

Το Insurance Institute For Highway Safety (IIHS) περιέλαβε πρόσφατα στις δοκιμές του τα ανάλογα συστήματα, αξιολογώντας τη διάρκεια και την ένταση των ηχητικών ειδοποιήσεων σε 26 μικρά και μεσαία SUVs. Βάσει κριτηρίων του IIHS, για να πάρει ένα αυτοκίνητο βαθμολογία «καλώς» θα πρέπει ο ήχος για της ζώνες να ακούγεται δυνατά σε όλη την καμπίνα, για τουλάχιστον 90 δλ. μέχρι να βάλουν ζώνη οι εμπρός επιβάτες και για τουλάχιστον 30 δλ. οι πίσω. Όπως αποδείχτηκε, πάντως, οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν παραπάνω προσοχή στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, καθώς μόνο 2 από τα 26 μοντέλα κατάφεραν να αποσπάσουν τη μέγιστη βαθμολογία.

Αυτά ήταν τα Subaru Ascent και Forester, αφήνοντας πίσω τους 5 μοντέλα να χαρακτηριστούν ως «αποδεκτά» (Hyundai Palisade, Hyundai Tucson, Nissan Murano, Nissan Pathfinder και Nissan Rogue/X-Trail). Άλλα 7 βρέθηκαν στο φάσμα του «μετρίου», ενώ προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει το γεγονός πως τα περισσότερα (12) βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά»! Σχεδόν τα μισά, δηλαδή, δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε τη βάση. Τα περισσότερα την «πάτησαν» στους πίσω επιβάτες, όπου είτε δεν υπάρχει οπτική ειδοποίηση στον πίνακα οργάνων, είτε ηχητική, είτε έχουν και δεν πληρούν τις προδιαγραφές του IIHS. Στο Honda HR-V, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει ένδειξη για τα πίσω καθίσματα, ενώ για τα εμπρός ο ήχος ίσα που ακούγεται και διαρκεί μόλις 5 δλ., ακολουθούμενος από παύση 25 δλ. (δείτε την αναλυτική αξιολόγηση του IIHS)

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIHS, οι ηχητικές ειδοποιήσεις για την τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας μπορούν να σώσουν μέχρι 1.500 ζωές ετησίως. Άνθρωποι που δέχτηκαν κλήσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας τώρα, δήλωσαν στο IIHS πως ένα επίμονο και διαρκές ηχητικό θα τους έκανε να βάλουν ζώνη πιο αποτελεσματικά, από ό,τι ένας σύντομος και διακριτικός ήχος.

Get it on Google Play Download on the App Store