Τα τετρακίνητα ανεβαίνουν ραγδαία στην αγορά

Ως γνωστόν, crossovers και SUVs κυριαρχούν στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα. Οι λόγοι για αυτό, εξίσου γνωστοί: επιβλητική εμφάνιση, αίσθημα ασφάλειας, η επιρροή του «έχω τζιπ» στην ψυχοσύνθεση κλπ. Παρόλα αυτά, πολλοί λίγοι αγοραστές ενδιαφέρονται για δυνατότητες εκτός δρόμου. Για αυτό και τα δικίνητα SUVs δεν έχουν σταματημό στα λανσαρίσματα. Τα τετρακίνητα, ωστόσο, πραγματοποιούν εντυπωσιακό comeback!

Δείτε ακόμα: Πόσο καλά ξέρεις να κινείσαι εκτός δρόμου;

Σύμφωνα με έρευνα της JATO Dynamics, μέχρι τον Απρίλιο στις Η.Π.Α. το ποσοστό ταξινομήσεων των τετρακίνητων νέων αυτοκινήτων ξεπερνά το αντίστοιχο των δικίνητων, για πρώτη φορά! Από την αρχή του έτους μέχρι τον περασμένο μήνα, τα 4WD και AWD αυτοκίνητα αντιστοιχούν στο 50,3% των πωλήσεων, ξεπερνώντας τα μπροστοκίνητα και τετρακίνητα (49,7%). Ένα προσπέρασμα που φαινόταν από πέρσι, όταν οι δυο διατάξεις κίνησης λίγο έλειψε να έρθουν ακριβώς στο 50-50, με τα δικίνητα να διατηρούν το προβάδισμα με βραχεία κεφαλή 50,4%. Το 49,6% των τετρακίνητων έδειξε την τάση.

Περισσότερο φανερό, όμως, έγινε το 2018 όταν από 42,3% το ποσοστό των 4WD/AWD αυξήθηκε κατά 5%. Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2016 αντιστοιχούσαν σε 39,7%. Μέσα σε 3,5 χρόνια δηλαδή, έχουν «πάρει» σχεδόν 11%! Όπως βλέπουμε, στον δικίνητο εμφύλιο μεταξύ εμπρός και πίσω κίνησης, ο εμπρός άξονας κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση. Φέτος δε, το μερίδιο των πισωκίνητων έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφια νούμερα (9,1%).

Διαβάστε επίσης: 4×4 ή AWD; Γιατί όλα τα 4κίνητα δεν είναι ίδια (+video)

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ραγδαία αύξηση στις εμπορικές επιδόσεις των τετρακίνητων οφείλεται στο γεγονός πως ο κόσμος, πλέον επιλέγει αντίστοιχα SUV. Στην Αμερική τουλάχιστον, η μόδα των δικίνητων crossover φαίνεται να φθίνει. Αυτοκίνητα σαν το νέο Land Rover Defender, προσελκύουν ολοένα περισσότερους αγοραστές. Επίσης, υπάρχουν πολλά υβριδικά μοντέλα (όπως το Toyota RAV4 Hybrid) που είτε προσφέρονται με ηλεκτρική τετρακίνηση (ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, δηλαδή), είτε διατίθενται αποκλειστικά ως τέτοια. Από τη στιγμή που τα υβριδικά SUVs κερδίζουν ολοένα περισσότερο κοινό, το ίδιο συμβαίνει με τα συστήματα μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης: Πώς οδηγούμε γρήγορα αγροτικό χωρίς να τουμπάρουμε; (+video)

Αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι μέχρι το τέλος του έτους, το 2020 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τους 4WD/AWD εκπροσώπους, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των Η.Π.Α. που θα ξεπεράσουν τους δικίνητους!

Get it on Google Play Download on the App Store