Τελειώνει το χειροκίνητο κιβώτιο από τις Mercedes

H Mercedes φημίζεται εδώ και δεκαετίες για τα αυτόματα κιβώτια των αυτοκινήτων της, πολύ πριν η μηχανική μετάδοση αρχίσει να χάνει έδαφος έναντι των μετατροπέων ροπής και αργότερα των διπλών συμπλεκτών. Σήμερα τα χειροκίνητα κιβώτια τελούν υπό εξαφάνιση, ειδικά στα μοντέλα ακριβότερων κατηγοριών.

Απολύτως λογική συνέχεια η κατάργησή τους από τη γκάμα του «Αστεριού», η οποία έχει προαναγγελθεί από το 2020. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής R&D της γερμανικής εταιρίας,  Marcus Schaeffer, είχε προειδοποιήσει για την εξάλειψη του πεντάλ συμπλέκτη από τις Mercedes. Τρία χρόνια αργότερα φαίνεται πως ήρθε η ώρα, σύμφωνα με το Automobilewoche. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται εκπρόσωπο της εταιρίας, ο οποίος ανέφερε πως από το 2023 και μετά θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά οι χειροκίνητες εκδόσεις όσων μοντέλων τις προσφέρουν. Αιτία δεν είναι η άλλη από τις αλλαγές στις προτιμήσεις των αγοραστών, που προτιμούν ξεκάθαρα πια τα αυτόματα κιβώτια.

Αυτή τη στιγμή, οι μοναδικές Mercedes που προσφέρονται με «χεράτο» λεβιέ και τρίτο πεντάλ είναι οι A-Class (Hatchback και Sedan), B-Class και CLA (Coupe και Shooting Brake), σε συνδυασμό με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.33 λίτρων (εκδόσεις 160, 180 και 200) και τον 2.0λιτρο πετρελαιοκινητήρα (εκδόσεις 180d και 200d). Αν επαληθευτεί το γερμανικό δημοσίευμα, μία με μία από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να μας αφήνουν. Συνεπώς ενδέχεται μέχρι το τέλος του 2023 να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο αυτόματες νέες Mercedes.

Get it on Google Play Download on the App Store