Τι είναι και πως δουλεύει το VTEC της Honda (+video)

Το σύστημα VTEC της Honda είναι ξακουστό σε όσους ασχολούνται με την αυτοκίνηση. Αυτοί όμως που ξέρουν τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί είναι πολύ λιγότεροι. Το θέμα όμως είναι να κατανοήσουμε και πως λειτουργεί, προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Και για αυτό το λόγο ο παρουσιαστής του καναλιού Engineering Explained δημιούργησε ένα video προκειμένου να μας δείξει με τρόπο απλό και κατανοητό τι συμβαίνει στους κινητήρες της Honda με VTEC.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Honda Civic 1.5 VTEC Turbo 182 PS CVT

Το σύστημα VTEC (Variable Valve Timing & Lift Electronic Control) μεταβάλλει τη διάρκεια και το βύθισμα των βαλβίδων, προκειμένου ο κινητήρας να έχει διαφορετικής απόδοσης χαρακτηριστικά στις χαμηλές-μεσαίες και υψηλές στροφές του κινητήρα. Πως όμως γίνεται αυτό; Στον κινητήρα υπάρχουν δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, οι οποίοι αναλαμβάνουν να ανοίξουν τις βαλβίδες.

Στην περίπτωση του VTEC της Honda όμως, ο κάθε εκκεντροφόρος ανάμεσα στο ζεύγος εκκεντροφόρων έχει ακόμη έναν εκκεντροφόρο με πιο επιθετικό προφίλ (ανοίγει περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια τις βαλβίδες). Με την αύξηση των στροφών, και της πίεσης του λαδιού μέσω ενός πείρου κλειδώνουν τα έκκεντρα όλα μαζί και έτσι το μεσαίο φροντίζει να ανοιγοκλείνει τις βαλβίδες (τα άλλα δύο απλώς ακολουθούν). Πολλοί θα θυμάστε τον πολύ άγριο ήχο του κινητήρα σε παλιά σπορ Honda (π.χ. CRX, S2000), όταν «άνοιγε» το VTEC και η βελόνα του στροφόμετρου ξεπερνούσε άνετα τις 8.000 σ.α.λ.

Διαβάστε επίσης: Πως λειτουργεί ο 1.5 λτ. VTEC TURBO της Honda (+video)

Και επειδή είμαστε σίγουροι πως όπως και αν το περιγράψουμε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την εικόνα, δείτε πιο κάτω στο video που ακολουθεί πως ακριβώς λειτουργεί το VTEC και αν σας δυσκολεύουν τα αγγλικά επιλέξτε υπότιτλους στα ελληνικά μέσα από το ειδικό πεδίο του youtube.

Get it on Google Play Download on the App Store