Τι είπε ο κ. Σταϊκούρας για ηλεκτροκίνητα και τέλη!

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέλυσε μερικούς τομείς του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, όπως το έκτακτο βοήθημα του Δεκεμβρίου, τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και τις αγορές με κάρτες, τις μειώσεις φόρων στην αγορά ακινήτων και την έκπτωση φόρου για επισκευές. Το σημαντικό όμως που προέκυψε και αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου, είναι πως η κυβέρνηση ήδη έχει κατά νου να θεσπίσει νέα μέτρα για την ανανέωση του στόλου και την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Δείτε ακόμα: Νέο VW Golf με τεχνολογίες αιχμής

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, αναμένονται να θεσπιστούν κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για κινήσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση. Σε ότι αφορά τα Ι.Χ. στη χώρα μας, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη χρονιά, με την κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη της την κοινοτική οδηγία, μιας και εξαιρετικά σημαντικό είναι το ζήτημα για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, ο οποίος είναι εξαιρετικά γερασμένος. Αυτό που τόνισε είναι πως ήδη εξετάζονται τα κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και την αγορά καινούργιων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων (όσους περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει).

Διαβάστε επίσης: Toyota: Αντι-οικολογικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν και για τα ηλεκτροκίνητα, όπου αναμένονται να θεσπιστούν μια σειρά σημαντικών κινήτρων για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος, αλλά προς το παρόν ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Το ποσοστό ηλεκτροκίνητων στη χώρα μας είναι μόλις 1%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7%. Πρέπει η κατεύθυνσή μας να είναι προς τα εκεί». Για το αν υπάρχει η ιδέα να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα ρυπογόνα Ι.Χ., σημείωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα στο εν λόγω ερώτημα. Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για μετάταξη στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, από το 24% στο 13%, για τα κράνη ασφαλείας, αλλά και για τα παιδικά καθίσματα.

Get it on Google Play Download on the App Store