Τιμόνι – οθόνη από τους Ρώσους! (+video)

Οι οθόνες έχουν γίνει τόσο απαραίτητες στα καινούργια αυτοκίνητα, ώστε πλέον αποτελούν λόγο αγοράς ή απόρριψης ενός μοντέλου. Η ψηφιακή εποχή σε όλο της το μεγαλείο, με την ανάλυση της οθόνης και την ποιότητα των γραφικών να χρησιμοποιούνται πια για την περιγραφή μεγάλου μέρους της καμπίνας των επιβατών. Και εδώ, οι Ρώσοι αποφάσισαν να περάσουν σε άλλο επίπεδο.

Την Kamaz την ξέρουμε από τα φορτηγά που κατασκευάζει και τις αμέτρητες νίκες που μετράει στο Dakar. Στο εγγύς μέλλον όμως, η ρωσική εταιρία σχεδιάζει να εισέλθει στον κόσμο των επιβατηγών αυτοκινήτων, με ένα ηλεκτρικό πόλης στο σουλούπι του smart αλλά αρκετά πάνω σε μέγεθος από αυτό. Το Kama-1 έχει μήκος 3,4 μέτρων, πλάτος 1,7 μ. και ύψος 1,6 μ., κινούμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων. Το βάρος του φτάνει περίπου τα 1.300 κιλά, εκ των οποίων τα 400 αντιστοιχούν στη μπαταρία των 33 kWh. Η επιτάχυνση, πάντως, μόνο αργή δεν είναι, καθώς το 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί μόλις 6,7 δλ. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 150 χλμ./ώρα και η μέγιστη αυτονομία τα 250 χλμ., με την Kamaz να τοποθετεί την τιμή εκκίνησης μεταξύ 1 και 1,3 εκατ. ρουβλιών (11.178 – 14.533 ευρώ).

Το αυτοκίνητο είναι ακόμα υπό εξέλιξη, όμως οι Ρώσοι είναι πεπεισμένοι πως όταν παρουσιαστεί θα είναι ένα από τα φθηνότερα ηλεκτρικά στην Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι με το άνοιγμα της πόρτας του οδηγού, έχουμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα. Κι αυτό, γιατί το βλέμμα έρχεται αντιμέτωπο με ένα τιμόνι που θυμίζει τηλεόραση! Προκειμένου να ελευθερώσουν χώρο στο ταμπλό και να μειώσουν το πάχος του (άρα και να αυξήσουν το χώρο για τους επιβάτες), μετέφεραν την οθόνη του συστήματος πολυμέσων στο τιμόνι! Η επιφάνεια των 7 ιντσών είναι σταθερή, θυμίζοντας τον σταθερό ομφαλό του τιμονιού στο πρώτο Citroen C4. Αν αναρωτιέστε πού χωράει ο αερόσακος, απλά δεν χωράει. Τοποθετείται στο ταμπλό, πίσω από το τιμόνι, και σε περίπτωση ατυχήματος ανοίγει πίσω και πάνω από το τιμόνι (περίπου όπως άνοιγαν οι πρώτοι αερόσακοι συνοδηγού, με το χαρακτηριστικό καπάκι στο ταμπλό).

Τώρα το πώς δεν εμποδίζεται η ανάπτυξή του από τη στεφάνη του τιμονιού, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν. Φήμες λένε πως το Kama-1 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα crash tests με την πυροδότηση του αερόσακου, που έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση του λανσαρίσματος για σχεδόν 1,5 χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα της Kamaz αναφέρει πως η κυκλοφορία του τελικά, θα ξεκινήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Get it on Google Play Download on the App Store