To νέο Ford Focus μας «ανοίγει τα μάτια» (+video)

Η 4η γενιά του Ford Focus έχει βάλει σκοπό να κάνει την ζωή του οδηγού του ευκολότερη, μην αμελώντας φυσικά να τον διασκεδάζει με την οδική συμπεριφορά του. Έτσι, μετά την ανίχνευση λακκούβων και την εσάνς από μαχητικό αεροσκάφος, ήρθε η ώρα για το γερμανικό χάτσμπακ να φωτίσει τον δρόμο της αλλαγής. Κυριολεκτικά.

Δείτε ακόμα: Έρχεται Ford Focus σε έκδοση pick up;

Το νέο Ford Focus γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο με φώτα που μπορούν να διαβάσουν την σηματοδότηση και την διαγράμμιση του δρόμου και να προσαρμόσουν αναλόγως την δέσμη και την έντασή τους. Όταν, για παράδειγμα, πλησιάζει σε μια διασταύρωση η δέσμη «ανοίγει» ώστε να διευρύνει το οπτικό πεδίο του οδηγού. Αντιστοίχως, όταν συναντήσει σήμανση για διέλευση πεζών ανυψώνει την δέσμη, ώστε να είναι πιο ευδιάκριτοι στο μάτι του οδηγού. Αντιστοίχως στις στροφές, σε περίπτωση που η διαγράμμιση ακολουθεί καμπύλη πορεία τα φώτα αρχίζουν να φωτίζουν προς το εσωτερικό της στροφή πριν στρίψει το τιμόνι, κερδίζοντας πολύτιμα μέτρα ορατότητας και δευτερόλεπτα αντίδρασης για τον οδηγό σε τυχόν παρουσία εμποδίου. Η Ford υποστηρίζει πως το σύστημά της μπορεί να προσφέρει μέχρι και 65 μέτρα προπορείας στον οδηγό, σε σχέση με τις συμβατικές προτάσεις των στρεφόμενων προβολέων που ακολουθούν την κίνηση του τιμονιού.

Σε αντίθεση με την νόρμα των εν λόγω συστημάτων, το Adaptive Front Lighting System (AFLS) δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα του GPS αλλά ανιχνεύει τις συνθήκες του οδοστρώματος σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ελαχιστοποιεί τυχόν ελλείψεις στην ενημέρωση των χαρτών πλοήγησης και προσφέρει μεγαλύτερη απόκριση στην παροχή πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: Πόσα θα έδινες για ένα Ford Focus RS MK2 «πένα»;

Η Ford εξέλιξε το AFLS σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε, τα οποία έδειξαν πως το 81% των οδηγών φοβούνται να οδηγήσουν την νύχτα. Ερωτηθέντες για τους λόγους της φοβίας, οι Γερμανοί που έλαβαν μέρος απάντησαν σε ποσοστό 53% πως ανησυχούν μήπως δεν δουν πεζό ή ποδηλάτη, το 43% δήλωσε πως φοβούνται ότι θα εντοπίσουν πολύ αργά κάποιο εμπόδιο και το 23% ότι δεν θα αντιληφθούν εγκαίρως επερχόμενη στροφή. Η εξέλιξη του συστήματος δεν σταματά εδώ, καθώς το κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρίας στην Κολωνία ήδη εργάζεται στην ανάπτυξη εφαρμογής υπερύθρων που θα μπορούν να διευρύνουν το πεδίο όρασης μέχρι και 120 μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο.

Get it on Google Play Download on the App Store