Tο πρώτο plug-in υβριδικό της Citroen είναι γεγονός (+video)

H γαλλική φίρμα είναι συνώνυμη με τις επαναστατικές εφαρμογές, τεχνολογικές και σχεδιαστικές. Για τον εορτασμό των 70 χρόνων ενός αυτοκινήτου που συνδύασε σεμιναριακά και τα 2, γενόμενο ένα από τα πιο εμβληματικά τετράτροχα στην ιστορία της αυτοκίνησης – το οποίο δεν είναι άλλο από το θρυλικό 2CV– η Citroen παρουσιάζει το πρώτο της plug-in υβριδικό, με την μορφή του C5 Aircross Plug-In Hybrid Concept.

Δείτε ακόμα: Τα γυαλιά της Citroen που γιατρεύουν τη ναυτία (+video)

To υβριδικό πρωτότυπο δεν πρόκειται να μείνει σε αυτή την μορφή για πολύ, καθώς είναι ήδη προγραμματισμένη η έναρξη της παραγωγής μέσα στο 2019. Η plug-in έκδοση του γαλλικού crossover θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στον περίπτερο της Citroen στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, εκτελώντας παράλληλα χρέη «ναυαρχίδας» καθώς τα DS πλέον λογίζονται ως αυθύπαρκτα μοντέλα. Το C5 Aircross Plug-In Hybrid Concept χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύνολο, αποτελούμενο από τον 1.600αρη υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα PureTech 180 και έναν ηλεκτροκινητήρα 109 ίππων, ο οποίος είναι τοποθετημένος μεταξύ θερμικού μοτέρ και 8ταχυτου αυτόματου κιβωτίου. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 225 ίππους, ενώ από πλευράς ροπής ανακοινώνεται μόνο αυτή του ηλεκτροκινητήρα και η οποία ανέρχεται στα 337 Nm.

Η συστοιχία των μπαταριών ιόντων-λιθίου είναι τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου και κάτω από το πίσω κάθισμα, αφήνοντας πρακτικά ανεπηρέαστο τον χώρο αποσκευών των 580 λίτρων. Η πλήρης φόρτιση από την πρίζα του σπιτιού διαρκεί 2 ώρες και μπορεί να εξασφαλίσει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 50 χιλιομέτρων, με την τελική να φτάνει τα 133 χλμ./ώρα. Όπως είναι λογικό, σε αυτές τις συνθήκες το υβριδικό C5 Aircross δεν καταναλώνει σταγόνα καυσίμου και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ούτε με γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100

Η συνέργεια με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης περιορίζει την κατανάλωση στο απίστευτο νούμερο των 2 λίτρων/100 χλμ. κρατώντας τις εκπομπές CO2 στα 49 γρ./χλμ. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε μείωση άνω του 40% σε σύγκριση με το συμβατικό C5 Aircross 1.6 PureTech 180.

Εμφανισιακά ξεχωρίζει χάρις στην διχρωμία λευκού-μπλέ, ενώ και το εσωτερικό συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Η οθόνη αφής των 12.4 ιντσών απεικονίζει τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος, ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 8 ιντσών μπορεί να ρυθμιστεί κατά βούληση του οδηγού ως προς τις πληροφορίες που θα εμφανίζει.

Get it on Google Play Download on the App Store