To πρώτο ταξί χωρίς οδηγό είναι γεγονός! (+video)

Τη Yandex είναι πιο πιθανό να την ξέρει κανείς από τον browser που έχει αναπτύξει και ο οποίος αποτελεί το αντίπαλο δέος του Chrome. Η περιήγηση στο Διαδίκτυο, βέβαια, δεν είναι ο μόνος τομέας που οι Ρώσοι «βάλει στο μάτι» την Google, με τα αυτόνομα οχήματα να είναι το νέο «πεδίο μάχης». Και η Yandex δηλώνει υπερήφανα πως κέρδισε τον αμερικανικό κολοσσό στην κούρσα για το λανσάρισμα του πρώτου ταξί στον κόσμο, χωρίς οδηγό!

Δείτε ακόμα: Video: Αυτόνομη οδήγηση Mercedes E-Class στην Ελλάδα

Η πρεμιέρα έγινε στην νεότευκτη πόλη Innopolis, που φιλοδοξεί να γίνει η Silicon Valley της Ρωσίας και βρίσκεται στο Tatarstan. Tο αυτόνομο ταξί έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις συνθήκες των δρόμων και τις κινήσεις των υπόλοιπων οδηγών που κινούνται σε αυτούς, αλλά και των πεζών. Εάν χρειαστεί μπορούν να κάνουν και στάσεις έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν, όσο δοκιμάζεται το προϊόν – το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017-, οι κούρσες είναι δωρεάν. Σε αυτές υπάρχει ένας μηχανικός για να ελέγχει τις λειτουργίες του αυτοκινήτου και να διασφαλίζει πως δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που πεταχτεί ένα άλλο αυτοκίνητο ή πεζός μπροστά στο ταξί και αυτό δεν επιβραδύνει, ο μηχανικός θα ενεργοποιήσει τα φρένα ώστε να αποφύγει την σύγκρουση.

Παρότι στο επίσημο video τα σήματα του αυτοκινήτου είναι καλυμμένα, εύκολα αναγνωρίζουμε πως έχουμε να κάνουμε με το Toyota Prius+, την 7θέσια έκδοση του ιαπωνικού υβριδικού. Το Prius+, λοιπόν, «διαβάζει» την κίνηση χάρις σε 2 τρισδιάστατες κάμερες και ένα ραντάρ LiDAR (εκ του light detection and ranging). που αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω τους ( από το ligh detection and ranging). Αυτό σκανάρει διαρκώς την περιοχή και δίνει σήμα, όταν υπάρχει εμπόδιο. Έως τώρα υπάρχει μια αδυναμία στην ανίχνευση πολύ μικρών εμποδίων. Υπάρχουν ραντάρ και κάμερα στο παρμπρίζ που ανιχνεύει και αναγνωρίζει τους φωτεινούς σηματοδότες και τις πινακίδες, μαζί με πεζούς και άλλα αντικείμενα. 4 ακόμα ραντάρ, από δύο σε κάθε προφυλακτήρα, αναλαμβάνουν τον εντοπισμό των λακούβων, ενώ άλλα 2 ραντάρ μεγάλης εμβέλειας φροντίζουν να «διαβάσουν» και να προσαρμόσουν την κίνηση του οχήματος, σε περίπτωση προσπεράσεων από το αντίθετα διερχόμενο ρεύμα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κάμερες στους καθρέπτες, προκειμένου να αποφευχθούν ακούσια προσπεράσματα από το αυτόνομο ταξί.

Διαβάστε επίσης: To νέο Ford Focus με ραντάρ για λακκούβες (+video)

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι και Ρωσίδες δήλωσαν εθελοντές, προκειμένου να ζήσουν την «πρωτόγνωρη εμπειρία». Αν οι δοκιμές έχουν αίσιιο τέλος, η Yandex δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορική διάθεση των ταξί.

Get it on Google Play Download on the App Store