Το υδρογονοκίνητο μαμούθ των 490 τόνων και 2.720 PS

Ο εξηλεκτρισμός δεν είναι μια τεχνολογία που αφορά μόνο τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αλλά και μεγαλύτερων οχημάτων, όπως είναι των φορτηγών. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον Γολιάθ των φορτηγών, το μεγαλύτερο όλων που κινείται με υδρογόνο και προστέθηκε πρόσφατα στον στόλο της εταιρείας εξορύξεων, Anglo American.

Το τεράστιο αυτό όχημα με την ονομασία «nuGen» ζυγίζει άδειο 200 τόνους και μπορεί να μεταφέρει κάθε φορά έως 290 τόνους μεταλλεύματος. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται σε ένα ορυχείο πλατίνας, που βρίσκεται στη Νότια Αφρική και στόχος της Anglo American είναι να αντικαταστήσει ένα στόλο 40 τέτοιων οχημάτων ντίζελ. Το καθένα από αυτά χρησιμοποιεί ετησίως κοντά στο 900.000 λίτρα πετρελαίου, που σημαίνει ότι κάθε έτος όλα μαζί καίνε 36 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ!

Το πρωτότυπο nuGen εξοπλίζεται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και με τεράστιες μπαταρίες ιόντων λιθίου, συνολικής χωρητικότητας 1,2 MWh. Η ισχύς του φτάνει τα 2.000 kW, ή διαφορετικά τους 2.720 ίππους. Εκεί ακριβώς που υπήρχε πριν το ντίζελ μηχανικό σύνολο, τοποθετήθηκε το υδρογονοκίνητο. Φυσικά δεν παράγει καθόλου ρύπους, παρά μόνο υδρατμούς. Για την εξέλιξή του χρειάστηκαν τρία χρόνια, ενώ αρχικός στόχος είναι να μετασκευάσει 40 πετρελαιοκίνητα φορτηγά που χρησιμοποιούνται στο εργοτάξιο του Mogalakwena. Μετέπειτα, η Anglo American σχεδιάσει να κάνει το ίδιο σε όλο τον στόλο της παγκοσμίως, που φτάνει τα 400 φορτηγά.

Δείτε παρακάτω και το σχετικό βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store