Τον «άδειασε» η ασφαλιστική για μια εξάτμιση!

Τα «ψιλά γράμματα», ως γνωστόν, γίνονται πάρα πολύ «χοντρά» όταν έρθει η ώρα τους. Ο άτυχος οδηγός ενός Subaru BRZ στον Καναδά πήρε ένα μάθημα ζωής, έπειτα από τρακάρισμα που είχε.

Ο Modasir Ayobi μίσθωσε ένα BRZ του ’20, προκειμένου να γευτεί τις χαρές της πίσω κίνησης και του εξαιρετικού στησίματος, που διέπει το ιαπωνικό κουπέ. Ο Ayobi θέλησε να δώσει την προσωπική του πινελιά και να ενισχύσει την ηχητική υπόκρουση του 2λιτρου boxer, τοποθετώντας νέα εξάτμιση. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που το Μάρτη ήρθε η δύσκολη ώρα. Και αυτή των «ψιλών γραμμάτων», που λέγαμε.

Στα leasing απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε μετατροπή, καθώς ακόμα και το παραμικρό «χέρι» βγάζει το αυτοκίνητο εκτός συμφωνίας. Ο Ayobi μάλλον το ήξερε, καθώς είχε κρατήσει την εργοστασιακή εξάτμιση για όταν επέστρεφε το BRZ. Δεν υπολόγισε, όμως, δυο πράγματα: αφενός, το Subaru έμελλε να μην επιστρέψει όπως το παρέλαβε και αφετέρου, αυτή η αλλαγή της εξάτμισης ακύρωσε την ασφάλεια! Κάτι που διαπίστωσε με τον πλέον επώδυνο τρόπο, όταν βγήκε «ολική» το κουπέ!

Ο 21χρονος είχε ατύχημα πριν ένα μήνα, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές. Πάρα πολλές βέβαια, καθώς το κόστος επισκευής φτάνει τις 35.000 δολάρια Καναδά (23.700 ευρώ). Πρακτικά, μιλάμε για ολική. Για καλή του τύχη, δεν έφταιγε. Για κακή του, όμως, η ίδια του η ασφαλιστική αποφάσισε πως ήταν δικό του σφάλμα! Εκτός από αυτό, η ύπαρξη της aftermarket εξάτμισης έβγαλε το αυτοκίνητο εκτός παροχών, κάτι που σήμαινε πως όλα τα χρήματα θα έπρεπε να μπουν από την τσέπη του!

Το πρωτοφανές «άδειασμα» της ασφαλιστικής ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Ayobi πληρώνει 7.200 δολάρια (4.874 ευρώ) το χρόνο σε ασφάλιστρα! Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, υπάρχει σχετική επισήμανση στο συμβόλαιο: «Το όχημα θεωρείται μεταποιημένο αν φέρει οιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την εργοστασιακή του κατάσταση, προκειμένου να μετατραπεί/βελτιωθεί η εμφάνιση ή οι επιδόσεις, ή να αυξηθεί η αξία του. Αν έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε σε σχετικές ενέργειες, παρακαλούμε όπως μας ειδοποιήσετε ώστε να προβούμε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές στο ασφαλιστήριο».

Αφού το περιστατικό πήρε έκταση και έγινε θέμα σε όλη τη χώρα, η Desjardins Insurance άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να αποζημιώσει τον Ayobi. Οπότε μεγάλη προσοχή μέχρι και στην τελευταία γραμμή συμβολαίων, πριν μπει η υπογραφή.

Get it on Google Play Download on the App Store