«Τραπέζι» το Hyundai i30 N στο τεστ αποφυγής ταράνδου (+video)

Η δοκιμασία της απότομης αλλαγής λωρίδας (ευρύτατα γνωστή ως τεστ αποφυγής ταράνδου, λόγω της σκανδιναβικής προέλευσης) είναι αρκετά επίπονη για αρκετά αυτοκίνητα ανεξαρτήτως τύπου και κατηγορίας, αφού μπορεί να δείξει αδυναμίες στην ανάρτηση.

Δείτε ακόμα: Hyundai i30 N ρίχνει καρότσες σε VW Golf GTI (+video)

Οι Ισπανοί συνάδελφοι του km77.com υπέβαλαν το i30 N Performance στην «Ιερά Εξέταση» των αυτοκινήτων, με το κορεατικό hot hatch να μην «ιδρώνει» καν. Στην πρώτη δοκιμασία με ταχύτητα εισόδου 77 χλμ./ώρα, πλαίσιο και ανάρτηση κοντρολάρουν με περισσή άνεση τις δυνάμεις που αναπτύσσονται, με το τιμόνι να είναι εξαιρετικά άμεσο. Τόσο μάλιστα που ο οδηγός το «έκοψε» περισσότερο, με αποτέλεσμα ο εμπρός δεξιά τροχός να χτυπήσει τον πρώτο κώνο του δεύτερου διαδρόμου. Μειώνοντας την ταχύτητα στα 74 χλμ./ώρα, το γρήγορο Hyundai πέρασε «αέρα» τη δοκιμασία, ενώ ακόμα κι όταν το κοντέρ έδειχνε 80 χλμ./ώρα η ανάρτηση δεν είχε πρόβλημα στην διαχείριση των πλευρικών φορτίων, παρουσιάζοντας ελάχιστη κλίση και μεγάλη προβλεψιμότητα κατά τις απότομες αλλαγές πορείας.

Διαβάστε επίσης: Η τρομακτική διαφορά που κάνει η έλλειψη ESP (+video)

Εκεί που σημειώνεται ένσταση είναι στην απόδοση των ελαστικών της Pirelli. Τα ειδικά εξελιγμένα για το κορεατικό hot hatch P-Zero, σε διάσταση 235/35R19, εμφάνισαν έντονα σημάδια κόπωσης προς το τέλος των δοκιμασιών, η οποία εκδηλώθηκε με υπερθέρμανση και φθορά στο πέλμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση υποστροφής, η οποία δεν επέτρεψε στον δοκιμαστή να διατηρήσει υψηλότερο ρυθμό στο σλάλομ και κάποιες από τις λήψεις στην αποφυγή του ταράνδου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, το i30 N Performance παρέμεινε απόλυτα προβλέψιμο, με την απότομη απώλεια πρόσφυσης να λάμπει δια της απουσίας της.

Get it on Google Play Download on the App Store