Ξέχασε να αλλάξει λάδια, πήρε το μοτέρ στο χέρι

Δεν χρειάζεται επιστημονική ανάλυση για να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα της σωστής συντήρησης του αυτοκινήτου. «Όσο το προσέχεις, σε προσέχει» που λέμε. Ένας Καναδός δεν έχει ακουστά το εν λόγω ρητό, για αυτό τώρα καλείται να αλλάξει κινητήρα στο μόλις 3 ετών Ram του έπειτα από ξεχασμένη αλλαγή λαδιών.

Ο Moses Fosuo αγόρασε καινούργιο ένα Ram 1500 EcoDiesel το 2018, συνοδευόμενο από εγγύηση 100.000 χλμ. Μέχρι πριν ένα μήνα, όλα κυλούσαν ιδανικά. Το αμερικανικό pick up έγραφε καθημερινά χιλιόμετρα, μεταφέροντας τον Fosuo και την οικογένειά του παντού. Κάποια στιγμή, όμως, ο κινητήρας σταμάτησε να δουλεύει. Ο Fosuo κατάφερε να κάνει στην άκρη, χρησιμοποιώντας τη φόρα που είχε, και έμεινε ακινητοποιημένος στο χιόνι να περιμένει την οδική βοήθεια. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, όπου διαπιστώθηκε το προφανές: ο 3λιτρος V6 ντίζελ των 240 ίππων και 569 Nm είχε σπάσει.

Το ατυχές περιστατικό έλαβε χώρα στις 91.000 χλμ., οπότε ο κάτοχος του Ram λογικά είχε την εντύπωση πως η αντικατάσταση του κινητήρα θα καλύπτονταν από την εταιρία. Ωστόσο, λογάριαζε χωρίς τα λάδια. Ο Fosuo τα έκανε όλα λάθος με τις αλλαγές στο λιπαντικό. Καταρχάς, τις έκανε σε συνεργείο εκτός δικτύου Ram. Οπότε μόνο αυτό το γεγονός, θα ήταν αρκετό για να ακυρώσει την εγγύηση. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Η πρώτη αλλαγή λαδιών έγινε στις 50.000 χλμ. Η δεύτερη 24.000 χλμ. αργότερα. Η τρίτη ήταν προγραμματισμένη για τις 98.000 χλμ., αλλά δεν πρόλαβε. Ποιο το ζήτημα με τα διαστήματα σέρβις; Η Ram συστήνει αντικατάσταση του λιπαντικού κάθε 16.000 χλμ. ή 1 χρόνο, ό,τι έρθει πρώτο.

Με άλλα λόγια, το εν λόγω 1500 EcoDiesel έπρεπε να είχε αλλάξει λάδια πάνω από 5 φορές για τον δεδομένο αριθμό χιλιομέτρων. Αντ’ αυτού, το είχε κάνει μόλις 2! Ο Fosuo υποστηρίζει πως ο μηχανικός τού είπε πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα, ακόμα και αν άλλαζε λάδια κάθε 24.000 χλμ. Επίσης, αναφέρει πως βιβλιαράκι χρήσης δεν υπήρχε όταν αγόρασε το αυτοκίνητο, καθώς το manual βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή στο σύστημα πολυμέσων – και λόγω της κακής του σχέσης με την τεχνολογία, δεν το αναζήτησε ποτέ. Αυτή του η αβλεψία φτάνει σε κόστος τις 19.000 δολάρια Καναδά (περίπου 13.400 ευρώ), όσο δηλαδή στοιχίζει η αλλαγή μοτέρ. Ποσό που εννοείται δεν καλύπτει η εγγύηση, άρα θα πρέπει να καταβληθεί από την τσέπη του ιδιοκτήτη. Χρήματα που δεν υπάρχουν, οπότε το Ram πάει για σκραπ.

Get it on Google Play Download on the App Store