Υποχρεωτικά τα αυτόματα φώτα στην Ιαπωνία

Οι αισθητήρες φώτων έχουν μπει δυναμικά στην καθημερινότητα των νέων μοντέλων. Η Ιαπωνία καθίσταται η πρώτη χώρα που κάνει το ίδιο και για αυτή των οδηγών.

Σύμφωνα με το Driving Vision News, από 1ης Απριλίου 2020 (και δεν επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο) οι εγχώριοι κατασκευαστές υποχρεούνται να εξοπλίζουν τα νέα τους μοντέλα με αυτόματη ενεργοποίηση φώτων. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα δικά μας γνώριμα συστήματα που απενεργοποιούνται, εκεί οι νόρμες είναι ακόμα αυστηρότερες και δεν επιτρέπουν στον οδηγό να παρέμβει! Τα φώτα ανάβουν αυτόματα όταν το επίπεδο φωτεινότητας πέσει κάτω από 1.000 lux -περίπου ένα τέταρτο πριν τη δύση του ηλίου εκεί σε μέρα με ηλιοφάνεια- και σβήνουν όταν υπερβεί τα 7.000 lux.

Δείτε ακόμα: Ποια είναι η σωστή χρήση των φώτων ημέρας;

Σε αυτό το νομοθέτημα θα πρέπει να συμμορφωθούν και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, κάτι που σημαίνει πως κάθε νέα ταξινόμηση μετά την 1η Απρίλη θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά αυτό το στοιχείο εξοπλισμού. Τα μεταχειρισμένα και όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη, έχουν ένα περιθώριο μέχρι την 1η Οκτώβρη του 2021 ώστε οι κάτοχοί τους να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Για τα φορτηγά και λεωφορεία, το μέτρο θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται κάμερες ελέγχου εξατμίσεων!

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, και προς απάντηση όσων την επέκριναν για την εξαίρεση των βαρέων οχημάτων, το μέτρο πέρασε ως κατεπείγον για τα αυτοκίνητο ελέω του αυξημένου αριθμού δυστυχημάτων τις απογευματινές/βραδινές ώρες, στα οποία συμμετείχαν Ι.Χ. και ποδηλάτες ή πεζοί.

Get it on Google Play Download on the App Store