Ζωντανεύει ξανά παλιό εργοστάσιο αυτοκινήτων

Το -εδώ και πολλά χρόνια- εγκαταλειμμένο, πρώην εργοστάσιο TagAZ στην πόλη Ταγκανρόγκ της Ρωσίας όπου παράγονταν αυτοκίνητα και της Hyundai, θα ζωντανέψει ξανά, αλλά με τελείως άλλη δραστηριότητα. Προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ τα πρώτα μηχανήματα αγροτικού εξοπλισμού (π.χ. επεξεργασίας σιτηρών) θα παραχθούν το 2024. Το επίσης πολύ σημαντικό, είναι ότι η επιχείρηση θα προσφέρει θέσεις εργασίας για περίπου 1.500 άτομα.

Ο κατασκευαστικός επενδυτής είναι η Rostselmash και η θυγατρική της, η Klever, θα συμμετάσχει στην κατασκευή του εργοστασίου στο χώρο του πρώην εργοστασίου οχημάτων της TagAZ. Προβλέπεται να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια για την κατασκευή του εργοστασίου.

Η TagAZ (Taganrogskiy Avtomobilnyi Zavod) ιδρύθηκε το 1998 από τον όμιλο Rostov Doninvest, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το εργοστάσιο είχε εξαιρετικά ανοδική πορεία. Η ρωσική φίρμα παρήγαγε στην αρχή μοντέλα Daewoo και στη συνέχεια Hyundai Accent, σεντάν Citroen με τη μάρκα Doninvest, JAC, Chery με τη μάρκα Vortex και SsangYong με τη μάρκα TagAZ.

Το 2008 η TagAZ σημείωσε την υψηλότερη παραγωγή της, φτάνοντας τα 106.322 οχήματα, όμως το 2009 έπεσε πολύ, στα 29.240 οχήματα. Στελέχη της εταιρείας δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα και το κεφάλαιο κίνησης εξανεμίσθηκε εν ριπή οφθαλμού. Τα χρέη διογκώθηκαν και οι αγωγές από τους πιστωτές, άπειρες. Η πτώχευση ήρθε το 2014 και έκτοτε το εργοστάσιο έχει λεηλατηθεί, αφού κλέφτες απέσπασαν εξαρτήματα των μηχανών, αλλά και των ρομπότ κατασκευής που είχαν μείνει σε αδράνεια.

Get it on Google Play Download on the App Store