Επαναστατικό σύστημα κατά της υδρολίσθησης

Η υδρολίσθηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, που μπορεί να συμβεί σε κάθε είδους αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από την κατηγορία και τις επιδόσεις του. Επίσης αν συμβεί η υδρολίσθηση ακόμα κι ο πλέον έμπειρος οδηγός δύσκολα θα μπορεί να ελέγξει το όχημα.

Όπως σας έχουμε γράψει και παλιότερα, η υδρολίσθηση προκαλείται από την αδυναμία απομάκρυνσης νερού από το πέλμα των ελαστικών. Αναλόγως βάθος πέλματος και χάραξης, ακόμα και ένα φιλμ νερού 10 χλστ. μπορεί να στείλει το όχημα εκτός πορείας. Το πρώτο σημάδι του πλαναρίσματος, είναι το ελάφρωμα του τιμονιού. Η αίσθηση αυτή γίνεται πιο έντονη όσο αυξάνεται η ταχύτητα, αφού μειώνεται ο χρόνος επαφής του ελαστικού με το δρόμο.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, ασχολήθηκε η Italdesign, η γνωστή εταιρεία που δημιουργεί μοναδικά αυτοκίνητα σαν το Nissan GT-R50. Σε στενή συνεργασία με την Bosch και την Easyrain, εργάσθηκαν πυρετωδώς για να δώσουν λύση στο τόσο επικίνδυνο φαινόμενο. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Aquaplaning Intelligent System (AΙS) και αποτελείται από ειδικούς σένσορες κι ένα προηγμένο λογισμικό, που συνδυαστικά ανιχνεύουν ταχύτατα την υδρολίσθηση. Και μόλις γίνει αυτό τι κάνει το σύστημα; Δίνει εντολή σε μπεκ που υπάρχουν στους εμπρός τροχούς να ψεκάσουν με δύναμη νερό για να απομακρυνθεί η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχει λιγότερο νερό στην άσφαλτο σε εκείνο το σημείο κι έτσι τα ελαστικά έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση. Δείτε προσεκτικά στο video που σας έχουμε παραθέσει παρακάτω, πως τα πήγε ένα Audi A6 Avant κατά την είσοδό του σε στροφή με 95 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρείες, χάρη στο AΙS, το φαινόμενο της υδρολίσθησης μειώνεται κατά 35% στην ευθεία και κατά 30% στις στροφές. Βέβαια όπως ομόφωνα ανέφεραν οι μηχανικοί που εξελίσσουν το AΙS, «Μπορεί τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δοκιμών να είναι εξαιρετικά, αλλά θα συνεχίσουμε για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος. Η ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς!»

 

Get it on Google Play Download on the App Store