30 ετών Mercedes-Porsche 500E τεζάρει το κοντέρ

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, ιδιάζουσες, σπάνιες και εκλεκτές Mercedes είναι φυσικά η W124 500E. Ένα αυτοκίνητο που ήρθε να ορίσει τα super sedan στα τέλη των 80’s, έχοντας εξελιχθεί σε συνεργασία με την Porsche!

Η επιτυχία της BMW M5 είχε ενοχλήσει τόσο πολύ τη φίρμα από τη Στουτγκάρδη, ώστε επιστράτευσε τους γείτονες από το Τσουφενχάουζεν για την εξέλιξη μιας κατασκευής, που θα έβαζε την E34 στη θέση της. Οι μόνες προδιαγραφές που δόθηκαν από την Daimler, ανέφεραν απλά πως έπρεπε να χωράει ο 5λιτρος V8 των SL και SEL στο μηχανοστάσιο. Από εκεί και πέρα, όλα ήταν στη διακριτική ευχέρεια της Porsche. Οι μηχανικοί της ανασχεδίασαν πλαίσιο και αμάξωμα, προκειμένου να «κουμπώσει» ο θηριώδης κινητήρας, εξελίσσοντας παράλληλα την ανάρτηση, τη μετάδοση και την αεροδυναμική. Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν μια W124 326 ίππων και 480 Nm, που επιτάχυνε στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 6,1 δλ. και έφτανε μέχρι τον κόφτη των 260 χλμ./ώρα. Χωρίς αυτόν και εν πολλοίς χάρις στο συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,26, ξεπερνούσε με άνεση τα 275 χλμ./ώρα!

Όπως διαπιστώνουμε από το video του TopSpeedGermany, η «made by Porsche» 500άρα μπορεί και σήμερα να κινηθεί σε τέτοιες ταχύτητες, με περίσσεια άνεση. Η βελόνα του κοντέρ δεν δυσκολεύεται ούτε στο ελάχιστο να ξεπεράσει την ένδειξη των 200 χλμ./ώρα, συνεχίζοντας απτόητη μέχρι τα 250 και τα 260 χλμ./ώρα, όπου και την σταματάει ο ηλεκτρονικός περιοριστής. H 500E μάλιστα καταθέτει διαπιστευτήρια και στα φρένα, στο 5.11 του video, όταν κινούμενη με 260 χλμ./ώρα της βγαίνει μπροστά ένας «παρείσακτος» από τη μεσαία λωρίδα.

Get it on Google Play Download on the App Store