Abarth 450 ίππων «βομβαρδίζει» την πίστα (+video)

Το 695 Biposto είναι ένα από τα ισχυρότερα, σπανιότερα και ακριβότερα Abarth που έχουν κυκλοφορήσει. Όταν λανσαρίστηκε, το 2015, κόστιζε στην Αγγλία 36.610 λίρες (52.300 ευρώ) – παραπάνω από όσο έκαναν τότε στο Νησί τα Ford Focus RS και Honda Civic Type R!

Το Biposto ζυγίζει μόλις 997 κιλά και συνεργάζεται με τον κλασικό 1.4ο0άρη T-Jet, εδώ με απόδοση 190 ίππων και 250 Nm. Ένα 5άρι χειροκίνητο είναι υπεύθυνο για την παροχή της ισχύος στους εμπρός τροχούς, που καθιστά το εν λόγω «500αράκι» ως το ταχύτερο Abarth παραγωγής όλων των εποχών! Με χρόνο 5,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα είναι το μοναδικό μη αγωνιστικό αυτοκίνητο της αυστριακής εταιρίας, που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 6 δλ. για τη συγκεκριμένη μέτρηση. Μαζί έρχονται 230 χλμ./ώρα τελικής, αλλά και μεγάλη έφεση στη βελτίωση.

Ο υπερτροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος έχει αποδειχτεί «λιρέτα 100» στις μετατροπές, ενώ και τα 595/695 κυκλοφορούν αρκετά στην πιάτσα του tuning. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με βελτίωση, αλλά με μετάλλαξη. Το μικρό Abarth έχει εξελιχτεί σε καθαρόαιμο track car, με σκοπό τη συμμετοχή σε Time Attacks. Το πλαίσιο είναι ενισχυμένο με roll cage, η ανάρτηση πλήρως ρυθμιζόμενη, τα φρένα μεγαλύτερα, το αμάξωμα φουσκωμένο και γεμάτο αεροδυναμικά βοηθήματα, με τον κινητήρα να στέλνει πλέον στους εμπρός τροχούς 450 άλογα!

Όπως θα δούμε, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Το οδόστρωμα εμφανίζεται βρεγμένο, δυσκολεύοντας περαιτέρω το κατέβασμα της δύναμης στο δρόμο. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα 190 χλμ./ώρα στη μικρή ευθεία έρχονται άνετα, τα 1,0-1,1 G στις στροφές το ίδιο, όπως και το προσπέρασμα σε οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά στο «δαιμονισμένο» Abarth.

https://www.youtube.com/watch?v=yTWDojsJta4

Get it on Google Play Download on the App Store