Ατμοσφαιρικό Lada 1.6 λτ. 213HP επί τω έργω (+video)

Τα Lada 2105 είναι από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στο ρωσικό πρωτάθλημα ράλλυ. Δεν θέλει και πολύ για να αποτελέσει την επιλογή κάποιου που θέλει να αγωνιστεί σε ερασιτεχνικό ή ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Είναι αξιόπιστα, επισκευάζονται πανεύκολα και οικονομικά σε περίπτωση «έβγα» και, φυσικά, έχουν την κίνηση στον πίσω άξονα. Ό,τι καλύτερο για να μυηθεί κανείς, δηλαδή, στα πλασαρίσματα, τις μεταφορές βάρους και τα ελεγχόμενα γλιστρήματα από στροφή σε στροφή που χαρακτηρίζουν τους αγώνες ράλλυ.

Το σεντάν με τις ρίζες στη Σοβιετική Ένωση, διαθέτει ένα ιδιαίτερα εξελίξιμο μοτέρ 1.6 λίτρων που κάνει θραύση. Το ατμοσφαιρικό σύνολο των 1.569 κ.εκ. βασίστηκε σε αυτό του VAZ-2106 και εξελίχθηκε στο εργοστάσιο του Βίλνιους, στη Λιθουανία, με σκοπό τη συμμετοχή στο Group B. Η απόδοση στο 2105 VFTS (Vilniusskaja Fabrika Transportnyh Sredstv) έφτανε τους 160 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και τα 165 Nm στις 5.800 σ.α.λ., έχοντας ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο να μεταφέρει την ισχύ στους πίσω τροχούς. Το Lada VFTS μπορεί να πήρε μέρος στο WRC απλά για τη χαρά της συμμετοχής, όμως στα πρωταθλήματα ράλλυ της ΕΣΣΔ μέτραγε τη μια επιτυχία μετά την άλλη.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, δε, το έχει βοηθήσει να παραμείνει επίκαιρο μέχρι σήμερα, 35 χρόνια και πλέον από το λανσάρισμά του. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η ακόλουθη, o κινητήρας ξεπερνά τους 200 ίππους και τις 8.000 σ.α.λ. ρυθμού περιστροφής! Μαζί του, ένα 6άρι σειριακό κιβώτιο για ακαριαίες αλλαγές και ακόμα πιο έντονη ηχητική υπόκρουση.

Get it on Google Play Download on the App Store