Δαιμονιώδες Honda CR-X 280HP με μοτέρ S2000 (+video)

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το τέλος παραγωγής ενός αγαπημένου μοντέλου, είναι η αποτυχημένη απόπειρα αναβίωσής του. Η Honda μας προσέφερε ένα τέτοιο «ποτήρι», όταν αποφάσισε να επαναφέρει νοητά το θρυλικό CR-X με την μορφή του υβριδικού CR-Z. Ένα μοντέλο που όσο δυναμικό ήταν εμφανισιακά, άλλο τόσο «λιγόψυχο» ήταν μηχανικά σε σχέση με το αρχέγονο δείγμα. Σε μια εποχή, μάλιστα, όπου δεν υπήρχε ούτε το S2000 στη γκάμα, να μπαλώνει τρύπες.

Φυσικά όταν το στόμα εκφέρει τα γράμματα «CR-X», το μυαλό επαναφέρει τον ήχο του Β16Α των 150 (και για το γιαπωνέζικο SiR, 160) ίππων, εκεί ψηλά στις 8.200 σ.α.λ. – έχοντας προηγηθεί ο χαρακτηριστικός «δαιμονισμός» λίγο κάτω από τις 6.000, στην αλλαγή του προφίλ των εκκεντροφόρων. Ευτυχώς που ο κλάδος της βελτίωσης είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν ασχολείται με κειμήλια της αυτοκινητικής κληρονομιάς.

Το CR-X που παρατηρούμε να περνάει «τάπα» στη φημισμένη ανάβαση St. Ursanne, στην Ελβετία, αξιοποιώντας στο έπακρο την κάθετη δύναμη που εξασφαλίζει το ακραίο αεροδυναμικό πακέτο, έχει ένα άλλο αξέχαστο μοτέρ κάτω από το ανθρακονημάτινο καπό του. Ο F20C του S2000 στην εργοστασιακή μορφή του αποδίδει 240 ίππους στις 9.000 σ.α.λ., με τους 120 ίππους ανά λίτρο να κράταγε το ρεκόρ ειδικής απόδοσης για πολλά χρόνια (για την ακρίβεια, χρειάστηκε η Ferrari 458 Italia των 570 ίππων από 4.5 λίτρα για να το ξεπεράσει). Ακόμα και έτσι θα ήταν αρκετός για να μετατρέψει σε «πύραυλο εδάφους-εδάφους» το πολύ μικρό βάρος του CR-X (860 κιλά εργοστασιακό) λογικά το συγκεκριμένο που είναι γεμάτο ανθρακονήματα και χωρίς εσωτερικό βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα), όμως τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αναβάσεων βρίθουν ανταγωνισμού.

Το συγκεκριμένο έχει ακόμα λιγότερα κιλά να το επιφορτίζουν, καθότι η ζυγαριά σταματά στην ένδειξη «800». Ακόμα πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η αύξηση στην ισχύ. Ο 2.0λιτρος παραμένει ατμοσφαιρικός, αλλά παράγει πλέον 280 ίππους και στροφάρει μέχρι τις 9.200 σ.α.λ.! Με 2,85 κιλά ανά ίππο και τόσα αεροδυναμικά βοηθήματα, τα φρενήρη περάσματα από στροφές και η λύσσα του κινητήρα σκορπίζουν ρίγη απόλαυσης.

Get it on Google Play Download on the App Store