Ιαπωνικά γκάζια στα μεσαία σεντάν (+video)

Κάποια, όχι και τόσο μακρινά, χρόνια πίσω τα μεσαία σεντάν διαφέντευαν τις εμπορικές τύχες των κατασκευαστών. Μαζί με μικρομεσαία χάτσμπακ, αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας τάσης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και μετά, ήρθαν τα SUVs.

Δείτε ακόμα: Άγριες κόντρες με Civic Type R, MINI GP, i30 N, Focus ST

Σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Αμερικής, πάντως αυτοκίνητα όπως τα Honda Accord, Mazda6 και Toyota Camry συνεχίζουν να έχουν κοινό (δεν είναι μόνο ελληνικό το «σύνδρομο της κούρσας»). Μειωμένο μεν, αλλά σε καμία περίπτωση στο φάσμα της εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη. Σήμερα θα τα δούμε να κοντράρονται κυριολεκτικά, πέρα από το στίβο των πωλήσεων. Στις κορυφαίες τους εκδόσεις μάλιστα. Ισχυρότερο όλων και μοναδικό ατμοσφαιρικό, το Camry TRD. Με απόδοση 301 ίππων από τον 3.5 V6, απέχει σχεδόν 50 ίππους από το δεύτερο ισχυρότερο. Που είναι το 2λιτρο τετρακύλινδρο τούρμπο Accord, με 252 ίππους, αλλά περισσότερη ροπή (370 Nm, αντί 362 του Camry).

Διαβάστε επίσης: Τα αγαπημένα σεντάν των Ελλήνων πριν 20 χρόνια

Από πλευράς ροπής ο 2.5άρης τούρμπο του Mazda επισκιάζει τα άλλα δύο, με τα 420 Nm του κι ας εμφανίζει το μικρότερο νούμερο στην ιπποδύναμη (250). Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στα συστήματα μετάδοσης. Μπορεί και τα τρία να είναι μπροστοκίνητα, αλλά ο τρόπος που φτάνει η ισχύς εκεί ποικίλει. Όχι από φιλοσοφία μετάδοσης (όλα αυτόματα), αλλά από αριθμό και κλιμάκωση σχέσεων. Το 6άρι διαθέτει ένα…6άρι κιβώτιο, το Camry ανεβαίνει στις 8 σχέσεις και το Accord «τερματίζει», προσθέτοντας άλλες και φτάνοντας συνολικά τις 10! Πώς μεταφράζονται αυτές οι διαφορές επί του πρακτέου; Ιδού οι απαντήσεις από στάση και εν κινήσει.

Δείτε ακόμα: Το άπιαστο πισωκίνητο σεντάν Nissan των 405 ίππων

Get it on Google Play Download on the App Store