JDM θρύλοι των 90’s μαγεύουν στο πέρασμά τους (+video)

Ασχέτως ηλικίας και ερεθισμάτων, άπαντες διατηρούμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη δεκαετία του 90. Θέλετε οι τάσεις της εποχής, η μουσική, η μόδα, οι κοινωνικές ζυμώσεις, οι αναμνήσεις που διατηρεί καθένας μας, τα 90’s έχουν εντυπωθεί στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου. Εν πολλοίς, χάρις και στις τετράτροχες δημιουργίες που κυκλοφόρησαν τότε.

Αν ξεκινήσουμε να απαριθμούμε τα αυτοκίνητα που μας «στοίχειωσαν» από τη δεκαετία του 90, ακόμα κι αν ξεχάσουμε αρκετά, θα τελειώσουμε αύριο. Μια χώρα ειδικά, βίωσε την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή των σπορ αυτοκινήτων. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Ιαπωνία!

Δεν υπήρχε αυτοκινητοβιομηχανία από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που να μην διέθετε τουλάχιστον δυο πόθους στην γκάμα της. Μπορεί σήμερα να φαντάζει όνειρο τρελό και απατηλό, όμως πριν 20-25 χρόνια μετρούσαμε πάνω από 20 JDM ονειρικά τετράτροχα, πάσης κατηγορίας, φιλοσοφίας και τιμής. Η Toyota Supra, το Mazda RX-7 και το Nissan 300ZX συγκαταλέγονται στα πιο αξέχαστα, καθένα για τις δικές του αρετές.

Τα δυο πρώτα έγραψαν -και το κάνουν ακόμα- Ιστορία μέσω της βελτίωσης, συμβάλλοντας στην εκτίναξη ολόκληρου του κλάδου μέσω και του «The Fast And The Furious». Το 300ZX μπορεί να μην συνοδεύεται από εξίσου διαφημισμένες περγαμηνές, έχοντας και την ατυχία να ζει στη σκιά των Skyline R32/R33/R34, ωστόσο αποτελεί «φετίχ» για πάρα πολλούς petrolheads. Και μόνο το γεγονός ότι δάνεισε τα εμπρός φανάρια του στο facelift της Lamborghini Diablo, λέει πολλά για το παράστημά του. Το σύστημα τετραδιεύθυνσης HICAS και η εξέλιξη μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων (το 1989), κάνουν το ίδιο για το τεχνολογικό υπόβαθρο του Z32.

Το RX-7 ήταν το πιο εστιασμένο των τριών, με το συνδυασμό Wankel-χαμηλού βάρους. Η μικρότερη ισχύς του 1.300άρη twinturbo (241/255 ίπποι και 294 Nm) είχαν να κινήσουν μόλις 1.280 κιλά, εξ ου και το 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δλ. μαζί με ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική στα 250 χλμ./ώρα. Ίδιο κόφτη είχαν και η Supra με το 300ZX, αλλά 280 ονομαστικούς ίππους από τους 3λιτρους twinturbo εξακύλινδρους κινητήρες τους (σε σειρά της Surpa, V6 του 300ΖΧ). Περισσότερο grand tourers παρά sportscars, ωστόσο αμφότερα επιτάχυναν στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 5,2-5,5 δλ. (ταχύτερο το Toyota) και χάριζαν μοναδικά στιγμιότυπα για το άλμπουμ των αναμνήσεων. Πάμε να το ξεφυλλίσουμε, μέσα από μια μοναδική βόλτα και με τα τρία.

Get it on Google Play Download on the App Store