Κίνηση μπροστά ή στα τέσσερα; (+video)

Το αιώνιο «τρίλημμα», όταν μπαίνει στην κουβέντα και η πίσω κίνηση. Η μόνιμη διαφωνία μεταξύ των petrolheads. Πώς κατεβαίνει καλύτερα η δύναμη σε ένα αυτοκίνητο; Μέσω των εμπρός, των πίσω ή όλων των τροχών; Οι απαντήσεις ποικίλουν, δίχως να υπάρχει κάποια που να σβήνει τις άλλες.

Τα μπροστοκίνητα γενικά βρίσκονται τουλάχιστον ένα βήμα πίσω στις προτιμήσεις, σε σχέση με τα πισωκίνητα και τετρακίνητα. Κατασκευές σαν το Honda Civic Type R, βέβαια, θολώνουν το τοπίο και κάνουν πιο δυσδιάκριτες τις γραμμές των επιχειρημάτων. Στο βρεγμένο και στις εκκινήσεις, όμως, θες μια τετρακίνηση. Καλή ώρα σαν το 4Motion του VW Golf R. Εκτός κι αν θες να συνδυάσεις τους δυο κόσμους των RWD και AWD, με κατευθύνσεις σαν της BMW M240i xDrive. Ενός μοντέλου που είναι μεν τετρακίνητο, αλλά στέλνει την περισσότερη ισχύ πίσω.

Το carwow πήρε τις 3 διαφορετικές τεχνοτροπίες και τις έβαλε να κοντραριστούν στην ευθεία. Προφανώς τα δυο τετρακίνητα διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά η BMW που έχει πάνω από 370 άλογα και «χτυπάει» 500 Nm στη ροπή, χάρις στον 3.0λιτρο twinturbo εξακύλινδρο εν σειρά. Civic Type R και Golf R είναι αμφότερα 2.0λιτρα τούρμπο, με 320 ίππους και 400 – 420 Nm. To Honda, όμως, εκτός των δυο λιγότερων τροχών στη συμμετοχή της μετάδοσης είναι και το μοναδικό με χειροκίνητο κιβώτιο (7άρι DSG το VW, 8άρι αυτόματο η BMW). Αυτομάτως έχει και το δυσκολότερο έργο. Βασικά χρίζεται ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Σε χρονομετρημένο γύρο αναμφίβολα θα είχε περισσότερες ελπίδες. Στην ευθεία, όμως, τα πράγματα είναι σκούρα απέναντι στον παραδοσιακά και τον πισωκίνητης φιλοσοφίας τετρακίνητο ανταγωνισμό. Στα φρένα, αντίθετα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Get it on Google Play Download on the App Store