Κινητήρας τανκ «βρυχάται» μετά από 28 χρόνια! (+video)

Οι αναπαλαιώσεις ιστορικών αυτοκινήτων περικλείουν την ασίγαστη φλόγα της νοσταλγίας και του ρομαντισμού. Όχι μόνο των τετράτροχων, βασικά. Όλων των ιστορικών οχημάτων. Τανκ συμπεριλαμβανομένων!

Δείτε ακόμα: Ρώσος έβαλε κινητήρα μαχητικού jet σε BMW E30 (+video)

Το άρμα μάχης T-54 παρουσιάστηκε το 1945 και η έναρξη της παραγωγής ήταν προγραμματισμένη για το 1947, στο Νίζνι της Ρωσίας και το Χάρκοβο της Ουκρανίας. Σκοπός ήταν η αντικατάσταση των Τ-34 και T-44, στις τάξεις του σοβιετικού στρατού. Κάποια προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, μετέθεσαν τελικά το ντεμπούτο για το 1949. Έμεινε σε αυτή μέχρι το 1983, γενόμενο το πιο εμπορικά επιτυχημένο τανκ όλων των εποχών, με τις συνολικές πωλήσεις του T-54 και της βελτιωμένης εκδοχής του, T-55, να ξεπερνούν τις 100.000 μονάδες. Βρίσκεται σε υπηρεσία μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από 50 στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Αναμενόμενα, έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες πολεμικές επιχειρήσεις. Μία εξ αυτών, ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου. Το μοτέρ που θα δούμε να «ανασταίνεται» παρακάτω, προέρχεται από ένα Norinco T69 – την κινεζική εκδοχή του T-54, η οποία παράγεται κατόπιν σχετικής άδειας από τους Ρώσους. Μέχρι το 1991 υπηρετούσε το στράτευμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Τότε παροπλίστηκε αναγκαστικά (βλέπε «βομβαρδίστηκε») από τους Αμερικανούς, όμως ο κινητήρας επιβίωσε. Μέχρι σήμερα, το 12κύλινδρο ντίζελ «θεριό» των 38.8 λίτρων ήταν σε λήθη. Στα καλά του, απέδιδε 580 ίππους και μπορούσε να φτάσει τους 36 τόνους του T69 μέχρι τα 50 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Ενοικιάζεται τανκς για γάμους και πάρτι! (+video)

Μια παρέα Ολλανδών μηχανικών κάπως ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο κινητήρα και αποφάσισαν να τον αναπαλαιώσουν. Όπως είπαμε, τα T54/T55 είναι εξαιρετικά δημοφιλή τανκ οπότε δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν ανταλλακτικά. Η διαδικασία διήρκεσε 7 μήνες και το τελικό αποτέλεσμα, σίγουρα τους δικαιώνει – τρομάζοντάς τους παράλληλα!

Get it on Google Play Download on the App Store