Κόντρα 2.000+ ίππων μεταξύ S2000 και Tesla (+video)

Το Tesla Model S Plaid είναι ο νέος και αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της ευθείας. Λογικό κι αναμενόμενο, καθότι πρόκειται για το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών στο 400άρι. Σφετεριστές εννοείται υπάρχουν, ιδίως από το μέτωπο της βελτίωσης. Καλή ώρα το εν λόγω Honda S2000, που αποδίδει 1.000 ίππους!

Το θέμα είναι τι επιτυγχάνουν στο τέλος. Γιατί το «κλου» του ισχυρότερου Model S -και όλων των ηλεκτρικών- δεν κρύβεται στα απόλυτα νούμερα ισχύος, αλλά τον τρόπο απόδοσης. Το τρικινητήριο και τετρακίνητο Plaid παρέχει 1.020 ίππους και το ασύλληπτο ποσό των 1.424 Nm ροπής από το μηδέν. Ούτε lag, ούτε αναμονές για σπουλάρισμα τουρμπίνας. Πατάς και έφυγες στα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 1,9 δλ., καλύπτοντας το 400άρι σε μόλις 9,08 δλ.! Με άλλα λόγια, ακόμα και ισοδύναμο του Tesla να είναι κάποιο αυτοκίνητο, έχει από κατασκευής δύσκολο έργο.

Το «φτερωτό» S2K που πήρε θέση δίπλα στο μεγαλομεσαίο Tesla, έχει μια πλειάδα μετατροπών στον κινητήρα του. Ο F22C1 των 2.2 λίτρων (αμερικανικών προδιαγραφών, εξ ου και η μεγαλύτερη χωρητικότητα) δεν κρατάει πια ούτε βίδα από το εργοστάσιο, φτάνοντας τα 1.000 άλογα και 949 Nm. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το Plaid. Ειδικά στη ροπή, το κενό αγγίζει τα 500 Nm. Το μεγάλο ατού του Honda βεβαίως, δεν είναι άλλο από το βάρος. Στα 1.274 κιλά σταματά η ζυγαριά, τη στιγμή που το Model S ξεπερνά τους 2,1 τόνους! Οπότε το S2000 διατηρεί ένα πλεονέκτημα κοντά στον 1 τόνο και μαζί, τα μαθηματικά στο πλευρό του (1,27 κιλά ανά ίππο έναντι 2,13).

Οι «εχθροί» του, ωστόσο, είναι πιο μάχιμοι. Πρόσφυση και μετάδοση σε καμία περίπτωση δεν το ευνοούν κόντρα στο ηλεκτρικό υπερ-σεντάν, καθότι ο οδηγός στο Honda πρέπει αφενός να παλεύει με το κοντρολάρισμα του πίσω άξονα, αφετέρου να αλλάζει σχέσεις στο 6άρι σειριακό. Όσο γρήγορες κι αν είναι οι αλλαγές, τη γραμμικότητα στην παροχή ισχύος των ηλεκτροκινητήρων δεν μπορούν να την κοντράρουν. Συν το αδιαμφισβήτητο προτέρημα της τετρακίνησης, ιδίως όταν μιλάμε για αποδόσεις 1.000 ίππων.

Get it on Google Play Download on the App Store