Nissan Primera του 1998 με μπουρί (+video)

Από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 ήταν το Nissan Primera (και φυσικά το Sunny). To μεσαίο σεντάν προσέφερε άνετους χώρους , είχε ελκυστικό σχεδιασμό για το οικογενειακό κοινό που απευθυνόταν και γενικά ήταν ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο. Μεταξύ των δυνατών του σημείων ήταν και η αξιοπιστία, αφού δεν «έσπαγε», δεν «χάλαγε» δεν «ζήταγε».

Το ιαπωνικό μεσαίο σταδιοδρόμησε για 3 γενιές και σχεδόν 20 χρόνια, από το 1990 μέχρι το 2008. Η δεύτερή του, με τον κωδικό P11, παρουσιάστηκε το 1996 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2002, έχοντας το μοναδικό για την κατηγορία προνόμιο της ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Το 1999 πέρασε από εκτεταμένο facelift, αλλά το κλασικό P11 είναι αυτό με τα μακρόστενα φανάρια μπροστά και τα ευμεγέθη παραλληλόγραμμα πίσω, τα οποία απολάμβαναν μια καλαίσθητη αεροτομή στις πλουσιότερες εκδόσεις. Ο 1.600άρης κινητήρας μονοπωλούσε τις πωλήσεις στη χώρα μας, ωστόσο το Primera είχε και πιο δυνατά μοτέρ στη γκάμα. Πολλοί θα θυμούνται τον 2λιτρο των 147 ίππων στο κορυφαίο GT, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στις τάξεις της Άμεσης Δράσης

Κάτω από αυτό, υπήρχε η ηπιότερη εκδοχή των 131 αλόγων και 170 Nm. Οι επιδόσεις ήταν πολύ καλές, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 δλ. και την τελική να αγγίζει τα 205 χλμ./ώρα. Όπως θα δούμε, βέβαια, στην autobahn το κοντέρ δύναται να φτάσει αρκετά παραπάνω. Το εξατμισωμένο ασημί που θα παρακολουθήσουμε, λίγο έλειψε να τερματίσει τις ενδείξεις. Μεταξύ των «θυμάτων» του, ένα Audi e-tron GT (ο οδηγός του οποίου, φυσικά, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα).

Get it on Google Play Download on the App Store