Ο διάδοχος της McLaren F1 στην πίστα (+video)

Η McLaren επισήμως θεωρεί συνεχιστή της F1 τη Speedtail, όμως φύσει και θέσει πραγματικός διάδοχος είναι το αυτοκίνητο που κατασκεύασε ο δημιουργός της: το T.50 του Gordon Murray.

Ο Άγγλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που πέρασαν από τη Formula 1, σχεδιάζοντας καινοτόμα και μονοθέσια-πρωταθλητές. Από το μονοθέσιο που ήταν τόσο γρήγορο, ώστε το απαγόρευσε ο ίδιος του ο ιδιοκτήτης, εμπνεύστηκε ο Murray το 50στο του σχέδιο ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, στην 50χρονη καριέρα του. Το Gordon Murray Automotive T.50 αντλεί έμπνευση «από την αγνότητα και την απλότητα της McLaren F1», όπως λέει ο ίδιος, ενώ πίσω δεσπόζει ο ανεμιστήρας που δημιουργεί το διαβόητο ground effect (απαγορευμένη τεχνολογία στη Formula 1 από αρχές 80’s), εμπνευσμένο από τη Brabham-Alfa Romeo BT46B

Στο κέντρο συναντάμε έναν ατμοσφαιρικό V12, όπως στη McLaren F1, με χωρητικότητα 3.994 κ.εκ. και εξέλιξη από την Cosworth. Η απόδοση φτάνει τα 663 άλογα (710 με το ram air και τα περίτεχνα αεροδυναμικά βοηθήματα σε λειτουργία) στις 11.500 σ.α.λ. και η ροπή τα 467 Nm στις 9.000 σ.α.λ., με το 71% να είναι διαθέσιμο από τις 2.500 σ.α.λ. Η σχέση συμπίεσης φτάνει στο αστρονομικό -για βενζινοκινητήρα- 14,0:1, ενώ ο κόφτης τοποθετείται στις 12.100 σ.α.λ. Αλλιώς, το υψηλότερο όριο περιστροφής όλων των εποχών σε αυτοκίνητο παραγωγής! Το βάρος περιορίζεται στα μόλις 980 κιλά, ενώ την κίνηση μεταφέρει στους πίσω τροχούς ένα 6άρι μηχανικό κιβώτιο.

Στο παρακάτω video δεν θα ακούσουμε το T.50 να στροφάρει στο Θεό, καθώς ο κινητήρας περιορίζεται στις 3.000 σ.α.λ. Τα πλάνα έρχονται από τις δοκιμές του αυτοκινήτου, δείχνοντας το βρετανικό supercar για πρώτη φορά σε δράση. Πίσω από το τιμόνι και, παραδοσιακά, στο κέντρο της τριθέσιας καμπίνας, ο ίδιος ο Gordon Murray.

Get it on Google Play Download on the App Store