Πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα ασφαλείας του Mazda2; (+video)

Με την Mazda να έχει επιστρέψει και επισήμως στην ελληνική αγορά, σιγά σιγά θα πρέπει να γνωριζόμαστε με την γκάμα της. Και αν το MX-5 με το 3 είναι ήδη γνωστά, η σημερινή γενιά του 2 έχει περάσει σχετικά κάτω από τα ραντάρ μας. Όχι γιατί δεν είναι καλό αυτοκίνητο, αλλά απλούστατα γιατί μέχρι πρότινος δεν μας απασχολούσε εμπορικά (όχι ότι τα άλλα 2 μας απασχολούσαν).

Δείτε ακόμα: Οι τιμές όλων των Mazda στην Ελλάδα

Αυτό αλλάζει κι εμείς έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εντρυφήσουμε στα δυναμικά χαρακτηριστικά του πιο ευέλικτου -κατ’ ομολογία των ξένων δημοσιογράφων- σουπερμίνι της αγοράς. To 2 στην χώρα μας διατίθεται αποκλειστικά με τον βενζινοκινητήρα SKYACTIV-G των 1.496 κ. εκ. σε τρεις αποδόσεις (75, 90 και 115 ίππων). Στο εξωτερικό υπάρχει η επιλογή και του ντίζελ SKYACTIV-D, επίσης 1.5 λίτρων και 90 ίππων. Το αυτοκίνητο που θα παρακολουθήσουμε να στρίβει και να φρενάρει, είναι το βενζινοκίνητο 1.500αρι των 90 ίππων στην πιο πλούσια έκδοσή του, εξοπλισμένο με 5αρι χειροκίνητο κιβώτιο. Αλλιώς, η έκδοση Revolution στα μέρη μας.

Οι Ιταλοί συνάδελφοι υπέβαλλαν σε δοκιμασίες τα συστήματα ασφαλείας του, ώστε να υπογραμμίσουν κυρίως την σημασία και την βαρύτητα που έχουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις, ακόμα και σε ένα σουπερμίνι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ABS και του EBD. Κανονικά δεν απενεργοποιούνται, όμως οι Ιταλοί τράβηξαν την φίσα του συστήματος και έδειξαν πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς την συνδρομή των ηλεκτρονικών, στα φρεναρίσματα πανικού.

Διαβάστε επίσης: «Αίλουρος» το Mazda MX-5 στο τεστ αποφυγής ταράνδου (+video)

Με τους δυο τροχούς σε βρεγμένο και δυο σε στεγνό, το 2 φέρνει τετακέ με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ABS, ενώ με όλο το αυτοκίνητο στον βρεγμένο διάδρομο η απόσταση ακινητοποίησης από μόλις 30 χλμ./ώρα, αυξάνεται κατά 4 μέτρα.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα για το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, το οποίο απενεργοποιείται. Με το DSC στην θέση on, το ιαπωνικό σουπερμίνι ελίσσεται με χάρη στην διαδικασία απότομης αλλαγής λωρίδας, με την ουρά να φτάνει ελεγχόμενα σε γωνία «τόσο-όσο» ώστε να βοηθήσει το αυτοκίνητο στην μεταφορά βάρους. Στην θέση off, ο οδηγός εισπράττει άλλη μία μεγαλοπρεπή περιστροφή 180 μοιρών γύρω από τον άξονά του.

Εξαιρετικό ήταν και το αυτόματο φρενάρισμα, το οποίο ακινητοποιεί το 2 δίχως την παραμικρή παρέμβαση από πλευράς ανθρώπου στο αριστερό κάθισμα.

Get it on Google Play Download on the App Store