Πόσο γρήγορα αδειάζει η μπαταρία ενός EV στην εθνική;

Η κουβέντα για τα ηλεκτρικά θα μας απασχολεί εκτενώς στο εγγύς μέλλον. Το ίδιο για την αυτονομία, τα δίκτυα φόρτισης, τον τρόπο οδήγησης και όλα τα σχετικά. Στο μείζον ζήτημα της απόστασης που μπορεί να διανύσει κάποιο με μια φόρτιση, η κίνηση σε εθνική οδό σίγουρα δεν το ευνοεί.

Οι μπαταρίες των EVs βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκτηση ενέργειας, που τις τροφοδοτεί όποτε το όχημα ρολάρει ή φρενάρει. Στο εθνικό δίκτυο ελάχιστα μπορεί να κάνει από τα δύο, οπότε η μπαταρία μένει μόνο να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα. Στο παρακάτω video, ένα VW e-Crafter θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε το ρυθμό πτώσης στο επίπεδο φόρτισης. Φυσικά, αυτό ποικίλει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως χωρητικότητα μπαταρίας, απόδοση/αριθμός ηλεκτροκινητήρων, βάρος οχήματος, αεροδυναμική κλπ.

Εν προκειμένω έχουμε ένα επαγγελματικό van με μπαταρία 35,8 kWh, που παρέχει ενέργεια σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ 136 ίππων και 290 Nm. Η τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 80 χλμ./ώρα (ηλεκτρονικά περιοριζόμενη) και η αυτονομία γύρω στα 161 χλμ., αναλόγως έκδοσης. Και φορτίου. Το e-Crafter έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.709 κιλών, κάτι που σημαίνει ότι αν είναι τέρμα φορτωμένο, 160 χλμ. αυτονομία δεν βλέπει ούτε με power bank. Ακόμα και άδειο, όμως, σε ανοιχτό δρόμο και με ταχύτητες κοντά (και πάνω) στην τελική του, η μετωπική επιφάνεια (πάνω από 2,5 μέτρα ύψος) και η απουσία ανάκτησης ενέργειας ανεβάζει αρκετά την κατανάλωση. Μέσα σε περίπου 9 λεπτά οδήγησης, ο δείκτης φόρτισης κατέβηκε δυο γραμμές! Αν συνέχιζε, ενδεχομένως να «έτρωγε» ένα τέταρτο σε κάτι παραπάνω από δεκάλεπτο.

Get it on Google Play Download on the App Store