«Πριόνι» Honda Civic VTi με μοτέρ Type R EP3 (+video)

Στη μυθολογία των γρήγορων Honda Civic, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το Type R. Ξεκινώντας από το πρώτο EK9 με τον 1.600άρη B16B των 185 ίππων στις 8.200 σ.α.λ. και φτάνοντας μέχρι το σημερινό, τουρμπάτο FL5 των 2.0 λίτρων και 329 ίππων, το «Τάπερ» έρχεται πρώτο στα χείλη των «Χονταίων» (και όλων, βασικά). Ωστόσο, ο λαϊκός και εμπορικά επιτυχημένος ήρωας, ήταν το VTi!

Ξεκίνησε ως 1.6i-VT το 1989 και τον B16 σε απόδοση 150 ίππων, για να φτάσει τα 160 άλογα στην τέταρτη και πέμπτη γενιά του ιαπωνικού best seller, αλλάζοντας παράλληλα την ονομασία του σε VTi. Ο κινητήρας του είναι από τους πιο προσφιλείς στην υπερτροφοδότηση, έχοντας δώσει απίστευτα δείγματα γραφής στα 500-600 ή ακόμα και περισσότερα άλογα. Η άλλη κλασική επιλογή βελτίωσης, είναι η αλλαγή του με τον K20. Τροπέτο, κοινώς, από το πρώτο Type R που ήρθε στην Ευρώπη. Επί τόπου 40 άλογα παραπάνω, που γίνονται πολύ περισσότερα ακόμα και με ατμοσφαιρική αναβάθμιση.

Το μοτέρ του EP3 φτάνει με άνεση τα 220 άλογα δίχως τη συνδρομή τούρμπο ή κομπρέσορα, των οποίων είναι εξίσου λάτρης. VTEC και Honda, όμως, είναι έννοιες συνυφασμένες με τη φυσική αναπνοή, τον υψίσυχνο ήχο και το «γάζωμα» στις ψηλές σ.α.λ. Στα πολύ δεξιά στρώματα του στροφομέτρου, στα κατακόκκινα, εκεί που οι ενδείξεις ξεκινούν από το «8» και το «9». Ένα τέτοιο Civic VTi θα παρακολουθήσουμε, να χτυπάει 9άρες στην autobahn και να τερματίζει και τις δυο βελόνες του κοντέρ.

Get it on Google Play Download on the App Store