Πρώτη βόλτα για το V16 hypercar των 5.000 ίππων

Πριν 8 χρόνια περίπου εμφανίστηκε μια εταιρία από το Ντουμπάι, που ισχυριζόταν ότι ετοίμαζε ένα αυτοκίνητο 5.000 ίππων! Το 2013 τα άλογα δεν είχαν αρχίσει να μοιράζονται σαν στραγάλια, ούτε η ηλεκτροκίνηση βρισκόταν στα σημερινά επίπεδα, οπότε ελάχιστοι -σχεδόν κανένας, βασικά- δεν πίστεψε τις δηλώσεις της Defining Extreme Vehicles Car Industry LLC. Το εν λόγω αυτοκίνητο, ήταν το Devel Sixteen.

Κάτω από το -αμφιλεγόμενο σχεδιαστικά, αλλά σμιλεμένο αεροδυναμικά- αμάξωμα το σκεπτικό ήθελε να υπάρχει ένας τερατώδης τετρατούρμπινος V16, με απόδοση 5.007 ίππων και 5.094 Nm! Τα μόνα επιπλέον στοιχεία που ανακοινώνονταν, ανέφεραν πως ο κινητήρας αποτελούσε μια σύμπτυξη δυο LS V8 από Corvette και χωρητικότητα 12.3 λίτρων! H τελική ταχύτητα τώρα, αναφέρονταν στα 550 χλμ./ώρα! Η εξέλιξη του Sixteen ξεκίνησε το 2008 και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2021, για να το δούμε εν δράσει.

Τα πλάνα μας έρχονται από την Ιταλία, όπου το Devel υποβλήθηκε σε δοκιμές στησίματος και αεροδυναμικής. Στο σύντομο video ο κινητήρας ακούγεται υγιής, αλλά χωρίς ιδιαίτερη χροιά (κλασική V8). Και δίχως τα τέσσερα τούρμπο. Τα δυο «κανόνια» στο πίσω μέρος, που θυμίζουν τουρμπίνες από Batmobile, είναι οι απολήξεις της εξάτμισης και αποτελούν ενεργό κομμάτι της αεροδυναμικής διαμόρφωσης. Το κιβώτιο είναι μια ειδικά εξελιγμένη κατασκευή για dragster, μάλλον 6 σχέσεων, καθώς η γιγαντιαία ισχύς κρίθηκε πως θα έσπαγε οποιοδήποτε άλλο είδος μετάδοσης. Επίσης, η κίνηση μεταφέρεται μόνο στους πίσω τροχούς, οπότε θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα περνάνε 5.000+ ίπποι στο οδόστρωμα, από έναν άξονα.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά περιγράφουν την έκδοση πίστας του Sixteen. Αυτή για τους  δημόσιους δρόμους θα έχει λιγότερη ισχύ, περίπου στους 3.000 ίππους, και θα εξοπλίζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Οι Άραβες ετοιμάζουν και βασική έκδοση, με twinturbo V8 στους 1.200 ίππους. Οι παραγγελίες άνοιξαν, με το V8 να τιμολογείται στα 1,6 εκατ. δολάρια, το «μικρό» V16 στα 1,8 και το «καλό», των 5.000 ίππων, πάνω από 2 εκατ. δολάρια.

Get it on Google Play Download on the App Store