Range Rover 600 ίππων ακουμπάει τα 300 (+video)

Τα Range Rover αποτελούν πολύ σπάνιο θέαμα να πηγαίνουν τέρμα γκάζι στην autobahn. Είθισται να βλέπουμε SUV του VW Group (Porsche Cayenne, Lamborghini Urus και Bentley Bentayga δηλαδή), Mercedes-AMG ή BMW X5/X6 M να καλπάζουν στο γερμανικό εθνικό δίκτυο. Ένα βελτιωμένο Velar, ωστόσο, κάνει τη διαφορά.

Το βρετανικό SUV έχει βελτιωθεί από Γερμανούς, οπότε δεν του είναι άγνωστη η εξαπόλυση της ισχύος στην «αούτομπαν». H Manhart έχει αναλάβει την ψυχαγωγία στο μηχανοστάσιο, το οποίο ούτως ή άλλως φιλοξενεί κόσμο. Από το εργοστάσιο, το Velar SVAutobiography αποδίδει 550 ίππους και 680 Nm από τον κομπρεσοράτο 5.0 V8. O βελτιωτής από το Βούπερταλ βάζει διακριτικά «χέρι» στα περιφερειακά του 5λιτρου, αντικαθιστώντας το σύστημα εξαγωγής και αναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι 600 ίπποι και 750 Nm, που καταλήγουν σε όλους τους τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου.

Η βελτίωση στην επιτάχυνση δεν είναι μεγάλη, με το χρόνο για το 0-100 χλμ./ώρα να μειώνεται κατά 0,2 δλ. (4,3 αντί 4,5). Αυτή της τελικής, αντίθετα, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, δεδομένου πως μιλάμε για 50 άλογα όλα κι όλα παραπάνω. Το εργοστασιακό Velar SV φτάνει μέχρι τα 274 χλμ./ώρα. Αυτό της Manhart, με ένα Φ.Π.Ε. ουσιαστικά, «παίρνει» κοντά στα 20 χλμ./ώρα! Στα 290 χλμ./ώρα το ανακοινώνουν οι Γερμανοί, μέχρι τα 296 χλμ./ώρα φτάνει το ψηφιακό κοντέρ. Είναι εντυπωσιακό, μάλιστα, πως περίπου μέχρι τα 240 χλμ./ώρα ο ρυθμός επιτάχυνσης δεν εμφανίζει κάμψη. Κάπου εκεί αρχίσουν να μπαίνουν οι αεροδυναμικοί περιορισμοί, που τελικά δεν επιτρέπουν στο Velar για λίγο να δει τα 300 χλμ./ώρα. Σε ελαφριά κατωφέρεια πάντως, τα έχει άνετα.

Get it on Google Play Download on the App Store