«Σφεντόνα» στο 0-100 η Bugatti Chiron Pur Sport

Η Pur Sport αποτελεί την «αρματωμένη» εκδοχή της πανίσχυρης Chiron. Ταχύτερη, με ειδικά εξελιγμένο αεροδυναμικό πακέτο και εστιασμένο σετάρισμα στην ανάρτηση, αποσκοπώντας στην επίτευξη χρόνων εντός πίστας. Από τη στιγμή που μιλάμε για Bugatti βέβαια, η επιτάχυνση ανακύπτει επί μονίμου βάσεως στην κουβέντα.

Τα 1.500 άλογα και 1.600 Nm του τετρατούρμπινου 8.0 W16 είναι κοινά με της απλής Chiron, όμως στην Pur Sport ο κόφτης βρίσκεται 200 σ.α.λ. ψηλότερα (6.900 σ.α.λ.). Πολύ περισσότερες μετατροπές συνοδεύουν το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη, το οποίο είναι αναθεωρημένο σε ποσοστό 80% και διαθέτει 15% κοντύτερη κλιμάκωση. Οι ζάντες μαγνησίου των 20 και 21 ιντσών εμπρός-πίσω περιβάλλονται από ειδικά εξελιγμένα Michelin Sport Cup 2R, σε διάσταση 285/30 και 355/25 αντίστοιχα, συμβάλλοντας -μαζί με το χαμηλότερο κατά 50 κιλά βάρος και την αναθεωρημένη ανάρτηση- σε έναν χρόνο 2,3 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα!

Το carwow ήταν αρκετά τυχερό (και δικτυωμένο) ώστε να εξασφαλίσει μια Pur Sport και να διαπιστώσει κατά πόσο το εξαιρετικό αυτό νούμερο επαληθεύεται στην πραγματικότητα. Ο Matt Watson πραγματοποίησε 3 μετρήσεις, με κάθε μια να εμφανίζει βελτίωση στο χρονόμετρο. Παρόλα αυτά, ακόμα και η καλύτερη δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα 2,3 δλ. του εργοστασίου. Το ταχύτερο που κατέγραψε το VBox ήταν 2,59 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα  – χρόνος που μπορεί να υστερεί των επίσημων στοιχείων, αλλά δεν παύει να είναι εξωπραγματικός για αυτοκίνητο παραγωγής.

Η πιθανότερη αιτία για την απόκλιση εντοπίζεται στη θερμοκρασία των ελαστικών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά κρύες συνθήκες, που απέτρεψαν τα Cup 2R από την επίτευξη βέλτιστης θερμοκρασίας λειτουργίας. Φυσικά, η ποιότητα της ασφάλτου παίζει κι αυτή το ρόλο της. Οι εταιρίες, ιδίως αυτές που καταπιάνονται με hypercars και «σκοτώνονται» μεταξύ τους στις ανακοινώσεις τεχνικών χαρακτηριστικών, αναφέρουν τιμές που επιτυγχάνονται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες (ήτοι εξαιρετικό ασφαλτοτάπητα και καιρό) και έπειτα από πολλές προσπάθειες. Δείτε τα «πατήματα» στο 10.05 του video.

Get it on Google Play Download on the App Store