Στα κόκκινα με VW Polo G40 (+video)

Για μια δεκαετία, τα 1.400άρια τούρμπο μοτέρ αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο 1.4 TSI ήρθε, άλλαξε τον ρου της αυτοκίνησης και έδωσε τη θέση του στους τρικύλινδρους 1.000άρηδες τούρμπο και τους 1.500άρηδες υπερτροφοδοτούμενους, με 3 ή 4 κυλίνδρους.

Δείτε ακόμα: Πόσα άλογα βγάζει ένα 11 ετών VW Golf 1.4 TSI;

Υπερσυμπιεζόμενα σύνολα μικρού κυβισμού, η VW είχε από παλιά. Συγκεκριμένα, από το 1987. Τότε οι μηχανικοί του Βόλφσμπουργκ πήραν τον τετρακύλινδρο των 1.272 κ.εκ., του έβαλαν έναν κομπρέσορα 40 χλστ. της G-Ladder και δημιούργησαν το Polo G40. Μια «βομβιστική» εκδοχή του γερμανικού μικρού, με απόδοση 114 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 148 Nm στις 3.600 σ.α.λ. Οι Γερμανοί προτίμησαν μηχανικό υπερσυμπιεστή αντί τούρμπο, προκειμένου να προσφέρουν το διαφορετικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Fiat Uno Turbo i.e., Renault 5 GT Turbo και Toyota Starlet GT-Turbo χρησιμοποιούσαν «σαλίγκαρο», έχοντας να αντιμετωπίσουν από τη μια μεριά το lag κι από την άλλη το ξέσπασμα της τουρμπίνας. Το δεύτερο, αν σε έπιανε πάνω στη στροφή, δημιουργούσε κάποια ζητήματα…Το Polo G40 δεν είχε τέτοια προβλήματα, καθώς ο κομπρέσορας εξασφάλιζε την γραμμική παροχή δύναμης στους εμπρός τροχούς, διευκολύνοντας το έργο εμπρός άξονα, πλαισίου, ανάρτησης και οδηγού.

Διαβάστε επίσης: Το απίστευτο γκάζι του Fiat Uno Turbo i.e. (+video)

Το κορυφαίο Polo μόνο αργό δεν ήταν. Μπορεί να μην σε κόλλαγε στο κάθισμα όπως οι τουρμπάτοι «συνάδελφοι», αλλά 0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δλ. και τελική 195 χλμ./ώρα μια χαρά τα πετύχαινε. Και συνεχίζει να το κάνει, ακόμα και 33 χρόνια μετά την παρουσίασή του. Για την ακρίβεια το παρακάνει, καθώς εδώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 220 χλμ./ώρα, παρότι πρόκειται για εργοστασιακό δείγμα. Κατηφόρα ή κοντέρ-«κλέφτης»; Όποια και να είναι η απάντηση, το μόνο βέβαιο είναι η ταχύτητα του κομπρεσοράτου Polo.

Δείτε ακόμα: Renault 5 GT Turbo «δικάζει» CLA 45 (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store