Tesla Plaid «σβήνει» Mitsubishi Evo 9 1.100HP (+video)

Το Tesla Model S Plaid δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Το ταχύτερο αυτοκίνητο όλων των εποχών στο 400άρι και ένα από τα απειροελάχιστα τετράτροχα παραγωγής, που κατεβαίνει από το φράγμα των 2 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Παρόλη την ιστορικών διαστάσεων ταχύτητά του, όμως, δέχεται προκλήσεις καθημερινά. Βελτιωμένα κάθε λογής θέλουν να μετράνε τις δυνάμεις τους απέναντι στο παντοδύναμο ηλεκτρικό, κι ας ξέρουν μέσα τους ότι θα χάσουν. Ένα Mitsubishi Lancer Evo 9 δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό, βιώνοντας τις συνέπειες.

Ο Ιάπωνας προφανώς δεν έχει σχέση με εργοστασιακή μορφή, έστω κι αν εμφανισιακά δεν το δείχνει. Ο 4G63 έχει υπερκυβιστεί στα 2.1 λίτρα και φέρει πλειάδα μετατροπών, μερικές εκ των οποίων περιλαμβάνουν αλλαγμένα σωθικά (πιστόνια, στρόφαλο, εκκεντροφόρους κλπ) και τεράστιο τούρμπο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι 1.100 άλογα και το τοποθετεί πάνω από τα 1.020 των 3 ηλεκτροκινητήρων του Model S Plaid, αν και λογικά τα 1.424 Nm ροπής τους παραμένουν απλησίαστα. Πέρα από 80 ίππους παραπάνω, το Evo χαρακτηρίζεται από τα αρκετά λιγότερα κιλά.

Από το εργοστάσιο, το Evo 9 έβγαινε με περίπου 1,5 τόνους απόβαρο. Το συγκεκριμένο λογικά είναι ελαφρύτερο, καθώς το εσωτερικό του είναι απογυμνωμένο και η όλη προσέγγιση φέρνει πολύ σε αγωνιστικό dragster. Χοντρικά, δηλαδή, μιλάμε για τουλάχιστον 700-800 κιλά λιγότερα σε σχέση με το Tesla, το οποίο ζυγίζει 2,16 τόνους! Ό,τι κερδίζει σε αναλογία κιλών ανά ίππο, όμως, το χάνει σε χαρακτηριστικά απόδοσης. Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος χρειάζεται να στροφάρει για να βάλει την τουρμπίνα στο παιχνίδι, ενώ και ο οδηγός καλείται να αλλάζει ταχύτητες. Στο Plaid, αντίθετα, απλά κρατάς το τιμόνι, πατάς τέρμα το γκάζι και εξαφανίζεσαι. Μια διαφορά που τελικά προσθέτει το κόκκινο Mitsubishi στο πελατολόγιο του Tesla, αν και -προς υπεράσπιση του rally replica- έδωσε μεγάλη μάχη για αποφύγει τη συγκεκριμένη κατάληξη.

Get it on Google Play Download on the App Store