Τέσσερις, πέντε, έξι ή οχτώ κύλινδροι καλύτερα; (+video)

Υπάρχει άραγε ιδεατός αριθμός κυλίνδρων για έναν κινητήρα; Η παλαιότερη νόρμα των τεσσάρων, όπως και η σημερινή των τριών, αντιμετωπίζονται από πολλούς ως αναγκαίο κακό. Τα πεντακύλινδρα μοτέρ ξεχωρίζουν για τον ήχο, όπως και τα εξακύλινδρα, ενώ οι V8 -ειδικά στην Αμερική- λογίζονται ως «Ιερό Δισκοπότηρο». V10 και V12 ανήκουν στη δική τους, υπερ-κατηγορία.

Το carwow έβαλε τέσσερις εκπροσώπους από την κάθε τεχνοτροπία στην ευθεία, σε μια άτυπη σύγκριση φιλοσοφίας. Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων, σχεδόν προεξοφλούν το αποτέλεσμα. Το τετρακύλινδρο VW Golf R αποδίδει 320 ίππους, το πεντακύλινδρο Audi TT RS 400 άλογα, η εξακύλινδρη Porsche Cayman GT4 420 ίππους και η Lamborghini Urus επισκιάζει τους πάντες, με τα 650 άλογα από τον V8 της. O 4.0 V8 της Lambo είναι ο μοναδικός με δυο τούρμπο, ενώ στην αντίπερα όχθη ο boxer των 4.0 λίτρων από το Τσουφενχάουζεν κανένα.

Η Porsche επίσης είναι η μοναδική με κίνηση στους δυο τροχούς, αλλά και η μόνη με χειροκίνητο κιβώτιο. Το Golf R διατίθεται με 6άρι μηχανικό, αλλά εδώ κατεβαίνει με το κλασικό 7άρι DSG, που συναντάμε και στο TT RS. Η Urus διαθέτει τις περισσότερες ταχύτητες (8), αλλά και το μεγαλύτερο βάρος (2,2 τόνους). Η Cayman GT4 εμφανίζεται ως η ελαφρύτερη μεταξύ των τεσσάρων (1.395 κιλά), οπότε επιφορτίζει και λιγότερο τον κινητήρα της. Έχουν ελπίδα οι έξι της κύλινδροι απέναντι στο οκτακύλινδρο «μαμούθ»; Και τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων και πέντε κυλίνδρων;

Get it on Google Play Download on the App Store