Τετρατούρμπινο Mazda 323 «ζηλεύει» την Bugatti Chiron (+video)

Η Bugatti Chiron είναι ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα, ισχυρά, γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα που έχουν πατήσει ποτέ τους τροχούς τους σε δρόμο. Το Mazda 323 Sedan είναι ένα αξιόπιστο σεντάν, που βρίσκεις φθηνά στα μεταχειρισμένα για να κάνεις την δουλειά σου. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι τα δυο μοντέλα έχουν τόση σχέση μεταξύ τους όση ο Μάρκος Βαμβακάρης με τον Μάρκο Σεφερλή.

Δείτε ακόμα: Ασύλληπτο 6τροχο και ατμοκίνητο Jeep Wrangler (+video)

Κι όμως, βρέθηκε ένα συνεργείο στις Η.Π.Α. που θέλησε να κάνει το 323 «καθρέπτη» της Chiron. Όχι από πλευράς επιδόσεων ή παρεχόμενης τεχνολογίας, αλλά σε φιλοσοφία κινητήρα. Ως γνωστό η Bugatti εξοπλίζει το hypercar της με έναν W16 κινητήρα 8 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 1.500 ίππους και 1.600 Nm ροπής μέσω 4 τούρμπο. Το 323 στην κορυφαία του έκδοση (και μοναδική που κυκλοφορούσε στην Αμερική) είχε κάτω από το καπό του έναν 2λιτρο ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο 130 ίππων και 171 Nm. Παραπάνω από υποδεκαπλάσια νούμερα, δηλαδή, σε σχέση με την γαλλογερμανική βιτρίνα τεχνολογίας.

Αυτή την «ελάχιστη» απόσταση θέλησαν να γεφυρώσουν οι μηχανικοί του Life OD, παίρνοντας 4 τουρμπίνες IHI K03 και τοποθετώντας τες στο δύσμοιρο μπλοκ του 2λιτρου. Ο συγκεκριμένος τύπος υπερτροφοδότη είναι από τους πιο διαδεδομένους στην αυτοκινητοβιομηχανία, με την BMW να τον χρησιμοποιεί στον 1.500αρη τρικύλινδρο που τοποθετεί σε μοντέλα όπως το Mini Cooper, η BMW 118i/316i κλπ. Τα βαυαρικά μοτέρ αποδίδουν 136 ίππους με την χρήση ενός. Οπότε τα 500 παραπάνω λίτρα του Mazda, σε συνδυασμό με τα 3 επιπλέον τούρμπο, λογικά έχουν εκτοξεύσει την ιπποδύναμη.

Διαβάστε επίσης: Ρώσος έβαλε κινητήρα μαχητικού jet σε BMW E30 (+video)

Το ακριβές νούμερο παραμένει άγνωστο, καθώς οι ημίτρελοι μηχανικοί ήθελαν απλά να δουν αν θα λειτουργήσει η πατέντα. Και όταν λέμε πατέντα, εννοούμε «κόψε-ράψε» στις πολλαπλές εισαγωγής-εξαγωγής, αλλά και την κυλινδροκεφαλή, προκειμένου κάθε τουρμπίνα να αντιστοιχεί σε έναν κύλινδρο. Κατά πόσο τα κατάφεραν, μπορείτε να δείτε αμέσως τώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store