Το Audi RS 3 αυθαδιάζει στο Quattro S1 (+video)

Το Audi RS 3 είναι ένα από τα ταχύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του και ο καλύτερος πρεσβευτής των πεντακύλινδρων κινητήρων. Στο άκουσμα τέτοιας περιγραφής, βέβαια, το μυαλό πάει «καρφί» σε μια κατασκευή: το Quattro S1.

Το «φτερωτό τέρας», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί μέχρι σήμερα το ισχυρότερο αυτοκίνητο που έχει τρέξει σε ειδική του WRC. Ο πεντακύλινδρος 2.2λτ. 20βάλβιδος τούρμπο έφτασε να αποδίδει 550-600 ίππους, ενώ άλλες αναφορές κάνουν λόγο για μέχρι 650 άλογα! Το Quattro S1 ήταν τόσο γρήγορο ώστε με ασφάλτινο setup, μπορούσε να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση ταχύτερα από τα μονοθέσια F1 της εποχής! Απέναντι σε έναν τέτοιο θρύλο αποφάσισε να «πουλήσει τρέλα» το RS 3.

Το sport sedan από το Ίνγκολσταντ διαθέτει 400 ίππους και 500 Nm από τον 2.5άρη TFSI, έχοντας φυσικά όλους τους τροχούς να φροντίζουν για τη διαχείριση της ισχύος. Το 7άρι DSG και τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά εξασφαλίζουν 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6 δλ. και 0-160 χλμ./ώρα σε 8,9 δλ., οπότε η κόντρα με το S1 αρχίζει να αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Το Quattro καταρχάς είναι χειροκίνητο (6 σχέσεων), δεν έχει επ’ ουδενί το ψηφιακό οπλοστάσιο του κατά 37 χρόνια νεότερου σφετεριστή και στην προκειμένη αποδίδει 500 ίππους και 480 Nm. Είναι, δηλαδή, ρυθμισμένο στο μίνιμουμ, καθότι αυτοκίνητο σχεδόν 40ετίας. Δεν παύει, όμως, εκτός από ελαφρύτερο, να είναι και ζωντανός θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κι όπου δεν εκφράζεται αυτόματα ο σεβασμός, φροντίζει να τον επιβάλλει.

Get it on Google Play Download on the App Store