Το Dacia Duster «αρρώστησε» το Defender! (+video)

Οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία δράσης, όπου η διαφορά τιμής και προδιαγραφών μεταξύ δυο αυτοκινήτων μπορεί να εκμηδενιστεί. Εκεί, δηλαδή, όπου ένα Dacia Duster 115 ίππων και 26.000 ευρώ κάνει ένα Defender 300 ίππων και 98.000 ευρώ να ψάχνεται!

Το carwow πήγε στα κατσάβραχα και τους λάκκους τα δυο εκ διαμέτρου αντίθετα -από τιμολογιακής και εμπορικής άποψης- μοντέλα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο στο off roading. Μια πρώτη ανάγνωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν αφήνει περιθώριο για το ποιο είναι το ακλόνητο φαβορί: αερανάρτηση, μπλοκέ διαφορικά, 3.0 λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος ντίζελ 300 ίππων και 650 Nm, σύστημα τετρακίνησης με πλειάδα προγραμμάτων λειτουργίας και διάφορες εκτός δρόμου αναβαθμίσεις, κάνουν σαφή τη θέση του Land Rover Defender. Το οποίο, μάλιστα, είναι η πιο σκληροτράχηλη έκδοση X, όχι το απλό.

Δίπλα σε όλα αυτά, το Duster έχει να αντιτάξει τον κλασικό 1.500άρη dCi των 115 ίππων και 260 Nm, ημιάκαμπτο άξονα πίσω και ένα κλείδωμα 50-50 μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα για την κατανομή της ροπής. Φαινομενικά χαμένο από χέρι, συνυπολογίζοντας την χαώδη διαφορά στην τιμή (22.590 λίρες αντί 82.500 του Land Rover) – μέχρι να μπει στην εξίσωση το βάρος. Το γαλλορουμανικό SUV είναι σχεδόν 1 τόνο ελαφρύτερο του βρετανικού (1.405 κιλά αντί 2.340), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευελιξία και τη διαχείριση off road καταστάσεων.

Τα δυο αυτοκίνητα αναμετρήθηκαν σε αρκετές δοκιμασίες, με το Dacia να ρίχνει 2 δλ. στο Defender στο -τρόπον τινά- γρήγορο σκέλος των test και να χάνει οριακά στα υπόλοιπα από το Land Rover. Αποτέλεσμα εκπληκτικό, δεδομένων των τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ τους σε χαρακτηριστικά και κοστολόγηση.

Get it on Google Play Download on the App Store