Το Hyundai Elantra N «ξανοίγεται» στο VW Golf R

Πριν 3 μήνες το Hyundai Elantra N κατάφερε μια εκπληκτική νίκη, απέναντι στο Honda Civic Type R. Μια νίκη που του απογείωσε την αυτοπεποίθηση και το έκανε να προκαλέσει σε μάχη το VW Golf R. Το θέμα, όμως, είναι πως Golf R και Civic Type R χωρίζονται από θεμελιώδεις διαφορές.

Κινητήρες και ισχύς εμφανίζονται ταυτόσημα σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Αμφότερα 2.0λιτρα τετρακύλινδρα τούρμπο, με 320 άλογα και 420 Nm ροπής. Η εγγενής διαφοροποίηση μεταξύ τους, άρα και στην έκβαση της κόντρα με το Elantra N, προκύπτει από τον τρόπο που περνάνε τη δύναμη στο δρόμο. Το «Τάπερ», όπως το Hyundai, είναι μπροστοκίνητο και σε σχέση με το Κορεατικό σεντάν υστερεί σε ταχύτητα αλλαγής σχέσεων, όντας 6άρι χειροκίνητο αντί 8τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Το Golf R, ωστόσο, δεν έχει τέτοιες έγνοιες.

Το hot hatch από το Βόλφσμπουργκ χρησιμοποιεί όλους τους τροχούς για τη διαχείριση της ισχύος, συνδυάζοντας το σύστημα τετρακίνησης με το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG. Συνεπώς έχει τεράστιο πλεονέκτημα στην εκκίνηση, που δεν αμβλύνεται από τυχόν μηχανική μετάδοση. Το Elantra N, δηλαδή, έχει λιγότερη δύναμη (290 ίπποι και 392 Nm), λιγότερους τροχούς να τη φέρνουν βόλτα και ίδιας φιλοσοφίας κιβώτιο, αλλά με μια σχέση παραπάνω. Καμία σχέση με τις συνθήκες που συνάντησε κόντρα στο Civic Type R, όπως φάνηκε και από την έκβαση της διαμάχης με το Golf R.

Get it on Google Play Download on the App Store