To Hyundai i30 N περνάει από πάνω το Ford Focus ST

Μέχρι πρότινος το Hyundai i30 N δεν ήταν μεγάλος φαν της κόντρας, σε ευθεία. Όχι ότι το έλεγες αργό αλλά τα Ford Focus ST, Renault Megane R.S. και πολύ περισσότερο το Honda Civic Type R, ήταν ένα «τσακ» πάνω. Η νέα του εκδοχή όμως, δεν έχει τέτοια κωλύματα.

Το κορεατικό hot hatch εκτός του ότι διαθέτει παραπάνω ισχύ (280 άλογα και 392 Nm το Performance), διατίθεται πλέον και με 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Η συνταγή της επιτυχίας: περισσότερο γκάζι, ταχύτερες αλλαγές σχέσεων και launch control. Με αυτό το τρίπτυχο, ο χρόνος για το 0-100 χλμ./ώρα κατακρημνίζεται στα 5,4 δλ. (5,9 δλ. με το 6άρι μηχανικό, 6,1 δλ. το προηγούμενο Performance) και καθιστά το i30 N -τουλάχιστον ονομαστικά- ως το δεύτερο ταχύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας, πίσω από τα 5,2 δλ. του ειδικού MINI Cooper GP JCW!

Κάπως έτσι, τα αουτσάιντερ έσονται φαβορί. Από εκεί που το Focus ST έμπαινε σε τέτοιες αναμετρήσεις δίχως άγχος, πλέον εισέρχεται με την ψυχολογία στο μείον. Ο 2.3 EcoBoost κινείται σε παραπλήσια επίπεδα με τον 2.0 T-GDI (280 ίπποι), προσφέροντας παράλληλα περισσότερη ροπή (420 Nm). Με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο ανακοινώνεται στα 5,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, οπότε ναι μεν θεωρητικά υστερεί του i30 N, αλλά για πολύ λίγο. Με άλλα λόγια, η μεταξύ τους μάχη έχει όλες τις προδιαγραφές του ντέρμπι. Στην πράξη, όμως, το Hyundai παρουσιάζεται ακαταμάχητο.

Στις τέσσερις φορές που αντήλλαξαν «χτυπήματα», το i30 N έβγαλε νοκ άουτ το Focus τις τρεις. Με τα launch control ενεργοποιημένα, το ST μένει από την αρχή στον κεντρικό καθρέπτη του N. Χωρίς αυτά καταφέρνει να πάρει μια νίκη, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα.

Get it on Google Play Download on the App Store